Ruský novinář žaluje: Jak to, že se nezabavuje majetek Putinových oligarchů

24.09.2014 10:29

Ruský novinář Leonid Beršidskij na serveru agentury Bloomberg informuje o prvním ruském miliardáři, jehož část majetku v zahraničí byla obstavena v důsledku sankcí. Jde o blízkého přítele Vladimira Putina Arkadije Rotenberga.

Ruský novinář žaluje: Jak to, že se nezabavuje majetek Putinových oligarchů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lenin je v Rusku všude

„Přítel Vladimira Putina a jeho sparingpartner v judu Arkadij Rotenberg se stal prvním ruským podnikatelem, jehož majetek byl v zahraničí zabaven. Podle agentury Bloomberg byl Rotenbergovi zabaven majetek v Itálii v hodnotě 36 milionů dolarů. Ruský podnikatel tak nyní nemůže disponovat svým luxusním hotelem Berg a dalšími nemovitostmi na Sardinii," píše v úvodu Beršidskij.

„Ruský miliardář byl na seznamu sankcionovaných od 28. července. Dle svých slov se nesnažil nijak zakrýt vlastnictví hotelů a nemovitostí, protože si prý neuvědomil, že se i na tento typ majetku sankce vztahují. Sankcím podléhají účty a aktiva, která přitom v Itálii vůbec nemám. Celé to jen dokazuje nezákonnost a absurditu situace," sdělil Rotenberg tiskové agentuře Interfax.

„Není se co divit, že Rotenberg není schopen pochopit význam slova majetek. Ke svému obrovskému jmění přišel díky výhodným stavebním smlouvám s plynárenským monopolem Gazprom a organizačním výborem olymijských her v Soči. Což vyžadovalo spíš znalost osobitého ruského nákupního systému než povědomí o obchodní terminologii," míní Beršidskij.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Je skutečně překvapující, proč doposud nebylo zabaveno více ruského majetku v Evropě. Rotenberg např. vlastní i sportovní stadion Hartwall-areena v Helsinkách, který v loňském roce koupil společně s dalším Putinovým přítelem nacházejícím se na seznamu EU Genadijem Timčenkem. V Hartwall-areeně se často konají i koncerty amerických pop star, nedávno zde vystoupili např. Miley Cyrus a Justin Timberlake. Oba dva ruští miliardáři se však zatím stále nemusí o svoji výdělečnou nemovitost obávat, byť jejich vlastnictví bylo v médiích často zmiňováno," upozorňuje Beršidskij.

„Vypátrání dalších Putinových kumpánů, kteří vlastní v Evropě obrovské majetky, by však nemělo být až taková věda. Evropští vyšetřovatelé potřebují pouze přístupy do firemních registrů, zpravodajské informace a zprávy od ruských emigrantů, kteří se staví k Putinovi nepřátelsky a rádi se podělí o vše, co vědí. Logickým závěrem pomalého postupu vyšetřování je, že se evropské vlády snaží jen velmi málo, aby ruští miliardáři pocítili sankce na vlastní kůži. Možná již v očekávání, že se bude vzhledem ke končící krizi na Ukrajině s Putinovým režimem zase brzy normálně obchodovat," je přesvědčen Beršidskij.

„Ani ve Spojených státech ovšem nebylo dosaženo v této záležitosti většího pokroku. Agentura Bloomberg již v červnu informovala o tom, že oddělení domácí bezpečnosti začalo s vyhledáváním majetku ruských miliardářů. Nic však nenasvědčuje tomu, že by od té doby v hledáčku uvízla nějaká opravdu velká ruská ryba. Pokud by se tak stalo, jistě by to médiím vzhledem k pošramoceným rusko-americkým vztahům neuniklo. Osobní sankce zaměřené proti konkrétním členům zkorumpovaných putinovských elit mohou mít svůj efekt, protože netrestají obyčejné Rusy. Zdá se však, že i přesto je jejich prosazování věnováno velmi málo úsilí a pozornosti," kritizuje v závěru Beršidskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…