Ruský opoziční předák naznačil, koho Putin označí za hlavního viníka problémů Ruska

10.02.2015 13:40

Jeden z vůdců ruské opozice Jabloko Grigorij Javlinskij v rozhovoru pro deník Novaja Gazeta tvrdí, že Rusko čekají těžké časy. Prezident Putin se dle jeho názoru dopustil tragických politických omylů a Rusové teď za ně budou pykat. Za rozpad SSSR nemohou dle jeho názoru nízké ceny ropy, ale rozhodnutí Michaila Gorbačova.

Ruský opoziční předák naznačil, koho Putin označí za hlavního viníka  problémů Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Javlinskij odmítá tvrzení, že Sovětský svaz se rozpadl následkem drastického snížení cen ropy v polovině 80. let. Tvrdí, že pravým důvodem byla skutečnost, že Michail Gorbačov umožnil lidem se svobodně vyjadřovat. "Tehdy sice obchody v Sovětském svazu zely prázdnotou, ale lidé nehladověli. Navíc Rusové byli vždy zvyklí na život v obtížných podmínkách. Díky Gorbačovovi se zhroutila lež, na které byl tehdejší režim postaven. Tím, že se zhroutila lež, padl i celý sovětský režim. Nízké ceny ropy nebyly rozhodujícím faktorem pro rozpad SSSR,“ míní vůdce hnutí Jabloko.

Podle Javlinského dnes režim reaguje opačně a prostor pro svobodu a vyjadřování se naopak zužuje. Ekonomiku země považuje za oběť politiky. "Každý v souvislosti s ekonomikou hovoří o ruské centrální bance, ale ekonomiku země ovlivňuje nejvíc její politika. V důsledku politických rozhodnutí v loňském roce jsme byli odstřiženi od zbytku světa. Premiér země hovoří o tom, že šlo o záměrnou volbu. Tomu příliš nerozumím. Je možné zničit svoji ekonomiku výměnou za získání Krymu? Skutečně se dá i v takovém případě mluvit o záměru?“ podivuje se Javlinskij.

Ruská ekonomika dle Javlinského sice nebyla v ideální kondici, ale do okamžiku snížení cen ropy fungovala. Na to by se však v Rusku neměl nikdo vymlouvat. "Moderní ekonomika by měla fungovat i ve chvíli, kdy se cena za barel ropy pohybuje mezi deseti až dvaceti dolary. Oni prostě měli zvýšit domácí poptávku. Stačilo nastartovat masivní výstavbu soukromých domů pro rodiny a infrastrukturu. Poté by se zvedlo i strojírenství, elektronika, spotřební průmysl. Politici to však neudělali," vyčítá Javlinskij a za hlavní důvod nečinnosti příslušných úřadů považuje nefunkční model řízení státu. "Jde o ekonomický hybrid, jenž nemůže fungovat do nekonečna," uvádí bývalý opoziční politik.

Celý rozhovor v angličtině máte k dispozici ZDE.

Za zlomový bod považuje Javlinskij počátek třetího funkčního období prezidenta Putina. Tehdy prý byl ukončen proces modernizace a země se vydala do protievropského kurzu. "Takový způsob vládnutí byl zvolen, protože účinně brání vzniku konkurenčních subjektů na domácí politické scéně. A v konečném důsledku tak může vést ke změně systému," upozorňuje Javlinskij. Dlouholetý kritik Putinova režimu se vyjadřuje také k sankcím, které však hodnotí kriticky. "Sankce jen tak neskončí. Proč ale Západ takto riskuje? Chtějí změnit zlé hochy na klaďase, ale již se ukázalo, že tohle v Rusku prostě nefunguje. Rusové totiž oddaně věří státní propagandě a všem jejím lžím," míní Javlinskij.

Javlinskij navrhuje tři body, jejichž splnění by dle jeho názoru mohlo vyostřené krizi mezi Ruskem a Západem otupit hrany. "Předně je třeba zahájit mezinárodní konferenci o Krymu. Za druhé je třeba poslat všechny ty údajné turisty na východní Ukrajině zpět do Ruska. A konečně za třetí, Rusko se musí stát součástí koalice bojující proti Islámskému státu. To je dle mého názoru minimum, které se by mělo učinit na samém začátku," je přesvědčen Javlinskij. Budoucnost země nevidí příliš optimisticky. "Ceny spotřebního zboží mohou růst až o polovinu. Pokud by inflace dosáhla jen 20 %, byl by to ještě optimistický scénář. Narůstat bude rovněž nezaměstnanost. Situace by mohla být podobné té, jaká tu panovala na konci 80. let," predikuje Javlinskij.

Podle Javlinského je nepravděpodobné, že by mohla v dohledné době ruská společnost překonat svoji pasivitu. Putinův režim prý začne hledat viníky všeho zla. "Ideálním cílem může být např. Obama. To je skutečně skvělý cíl. Propaganda bude ovlivňovat myšlení lidí, aby se sjednotili kolem Putina proti americkému prezidentovi," odhaduje Javlinskij. Bylo prý obrovským omylem Vladimira Putina postavit se prakticky celému světu. "To je slepá ulička a tragická politická chyba, za kterou nyní všichni platíme," konstatuje Javlinskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…