Ruský politolog o výročí Stalinovy smrti optimisticky: Ten pán, co si hraje na Stalina, tu také nebude věčně...

06.03.2015 18:59

Politolog Stanislav Belkovskij byl včera hostem v pořadu rozhlasové stanice Echo Moskvy, kde u příležitosti 62. výročí úmrtí Josifa Stalina hovořil o nevábném odkazu sovětského diktátora, který se dle jeho názoru promítá do politiky prezidenta Vladimira Putina.

Ruský politolog o výročí Stalinovy smrti optimisticky: Ten pán, co si hraje na Stalina, tu také nebude věčně...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Belkovskij tvrdí, že Putin se za každou cenu snaží o to, aby se stal na poli mezinárodní politiky novodobým Stalinem. "Usiluje o druhou Jaltu a chce vrátit světový pořádek o několik desítek let zpátky. Jeho cílem je dohodnout se s Evropskou unií a Spojenými státy na novém rozdělení světa a nastolení předem jasně definovaných zón vlivu," domnívá se Belkovskij a konflikt na Ukrajině z tohoto pohledu pokládá za pouhý vojenský nástroj Putina. "Separatisté, ruští vojáci a obyčejní lidé jsou pro něj pouhými pěšáky ve velké šachové partii, kteří mohou být kdykoli obětováni. Možná si to někteří z nich již začínají uvědomovat," míní ruský analytik.

Podle Belkovského se sice snaží Putin působit jako Stalin především v oblasti zahraniční politiky, ale v některých aspektech si tak počíná i v samotném Rusku. "Po vzoru Stalina pronásleduje prostřednictvím soudní moci své odpůrce a podporuje šíření násilí po celé zemi," vznáší Belkovskij vážné obvinění. V důsledku Putinova autoritářského počínání má prý v Rusku lidský život jen velmi malou hodnotu. "Rozhodnutí o zabití nepohodlného kritika se odvíjí pouze od porovnání nákladů na jeho zabití a škody, kterou může potenciální oběť napáchat, pokud zůstane na živu," popisuje Belkovskij pesimisticky poměry v zemi.

Anglicky psaný text vztahující se k vystoupení Belkovského najdete ZDE.

"Kdyby chtěl Putin nechat zabít například mě osobně, tak by to stálo třeba 5000 dolarů. Pokud bych napáchal škody nad rámec této částky, stálo by ruskému prezidentu za to uvažovat o tom, jak mě eliminovat. Vražda Borise Němcova by samozřejmě stála mnohem víc, ale princip zůstává stejný. Morálka, pravda a civilizační hodnoty v těchto chladnokrevných výpočtech nehrají žádnou roli. Nejdůležitější je pouze to, aby nikdo neohrožoval Putinovo vůdčí postavení," poukazuje analytik z Moskvy s tím, že Putin se klidně mohl zúčastnit pohřbu Němcova. "Neudělal to však proto, že to pro něj bylo z psychologických důvodů nepříjemné," dodal Belkovskij.

Vysokou popularitu ruského prezidenta pohybující se aktuálně kolem 86 % Belkovskij nepřeceňuje, protože je dle jeho mínění především dílem propagandy šířené ve státních médiích. "Jeho předchůdce Boris Jelcin nikdy tak oblíbený nebyl, protože neměl k dispozici tak účinné nástroje a ani o jejich získání vlastně neusiloval. Přes všechny jeho nedostatky jej bylo možné považovat za demokrata," porovnává analytik oba ruské vůdce. Na celé věci však Belkovskij přece jenom vidí jedno pozitivum. "Když diskutujeme o Putinovi v souvislosti s výročím úmrtí Stalina, tak je zřejmé, že ani Putin tu nebude věčně. A jeho předpokládaný nástupce Medveděv bude muset putinismus a hrozící světovou válku odmítnout," predikuje analytik.

"To samé by mělo platit i pro jakéhokoli jiného nástupce. Ostatně dobrým příkladem budiž nástup Chruščova po Stalinovi a jeho odhalení kultu sovětského diktátora. Když se podíváme do vzdálenější historie, tak na příkladu Alexandra I. a jeho nástupce Pavla I. je také velmi dobře vidět, že vládci často postupují v přímém rozporu se svými předchůdci," dívá se Belkovksij optimisticky do blízké budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…