Ruský premiér Medveděv vzkazuje do USA: Jste na pokraji vojenského střetu s Ruskem

07.04.2017 22:30

Ruský premiér Dmitrij Medveděv se jasně vyjádřil k americkému útoku na syrský režim. Na sociální síti facebook napsal, že obrazně řečeno „Trump se odkopal“ a už je jasné, co je zač.

Ruský premiér Medveděv vzkazuje do USA: Jste na pokraji vojenského střetu s Ruskem
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Dmitrij Medveděv

45. prezident USA Donald Trump v noci na dnešek zareagoval na útok provedený chemickými zbraněmi v Sýrii. Nařídil odpálení 59 amerických raket na vojenskou základnu, z níž měla údajně startovat letadla syrského režimu, aby použila chemické zbraně proti civilistům. Útok si vyžádal přes 100 oběti, bohužel včetně dětí. Právě smrt dětí zřejmě pohnula Trumpa k rozhodnutí o jasné odpovědi syrskému režimu. Trump totiž věří, že za útokem stojí právě Asadův režim.

Rusko ovšem tuto interpretaci odmítá. Kreml zdůrazňuje, že zatím je jasné jen to, že chemické zbraně byly použity, jenže není jasné, kdo je použil. Ruští politici v čele s Vladimirem Putinem také připomínali, že Trump jednal v Sýrii bez mandátu OSN. Na to na sociální síti facebook upozornil i ruský premiér Dmitrij Medveděv.

„Je dokonáno, volební mlha se zvedla. Namísto předpokládaného postupu proti společnému nepříteli Islámskému státu, Trump ukázal, že bude bojovat proti legitimní syrské vládě a to v rozporu s mezinárodním právem a bez mandátu OSN,“ rozohnil se Medveděv. Tímto postupem se Trump podle Medveděva dostal až na hranu války s Ruskem.

Ruský premiér také připomněl, že v předvolební kampani Trump mluvil jinak. Medveděv si je podle vlastních slov vědom, že nelze přeceňovat předvolební sliby, ale nový americký prezident ukázal, jak rychle dokáže měnit názory. Podle ruského premiéra Trump dokonce neváhá pomoct teroristům.

Celé prohlášení ruského premiéra v angličtině

That’s it. The last remaining election fog has lifted. Instead of an overworked statement about a joint fight against the biggest enemy, ISIS (the Islamic State), the Trump administration proved that it will fiercely fight the legitimate Syrian government, in a tough contradiction with international law and without UN approval, in violation of its own procedures stipulating that the Congress must first be notified of any military operation unrelated to aggression against the US. On the verge of a military clash with Russia.
Nobody is overestimating the value of pre-election promises but there must be limits of decency.

Beyond that is absolute mistrust. Which is really sad for our now completely ruined relations. And which is good news for terrorists.

One more thing. This military action is a clear indication of the US President’s extreme dependency on the opinion of the Washington establishment, the one that the new president strongly criticised in his inauguration speech. Soon after his victory, I noted that everything would depend on how soon Trump’s election promises would be broken by the existing power machine. It took only two and a half months.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…