Ruský premiér je nakažen koronavirem. Po Johnsonovi je už druhý

30.04.2020 21:43

Ruský premiér Michail Mišustin oznámil, že se nakazil nemocí COVID-19. Navrhl, aby jej dočasně zastoupil vicepremiér Andrej Belousov. Země v počtu potvrzených nakažených už přesáhla i Čínu. Prezident Vladimir Putin prodloužil restrikce do 11. května, informuje Aktuálně.cz.

Ruský premiér je nakažen koronavirem. Po Johnsonovi je už druhý
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin při projevu o stavu země

„Právě se ukázalo, že testy na koronavirus, které jsem podstoupil, byly pozitivní,“ oznámil předseda vlády Mišustin ve videohovoru s Putinem. Vláda podle něj bude normálně fungovat dál a ve všech důležitých otázkách bude dál aktivní prostřednictvím telefonu a videospojení.

Putinovi navrhl, aby funkci šéfa vlády dočasně převzal vicepremiér Belousov. Prezident již podepsal dekret, jímž výkonem funkce Belousova pověřil.

V Rusku počet infikovaných strmě stoupá. Za poslední den nemoci podlehlo dalších 101 lidí a přibylo 7 099 nových případů nákazy koronavirem. Celkem je v zemi 106 498 nakažených, z nichž 1 073 lidí zemřelo.

Rusko, které má 146 milionů obyvatel, tak už překonalo v počtu nakažených Čínu, kde je aktuálně evidováno 82 870 případů nákazy. V celosvětovém měřítku je Rusko osmou nejhůře postiženou zemí.

Moskevské úřady proto nemají v úmyslu zmírnit karanténní opaření během svátků 1. a 8. května. Putin vrchol krize teprve očekává, prodlužuje proto období pracovního klidu do 11. května.

Mišustin je již druhým předsedou vlády v Evropě, kterému vyšel pozitivní test. Tím prvním byl britský premiér Boris Johnson, který dokonce skončil na několik dní na ventilátoru. Jak k pobavení médií oznámil jeden z lékařů, komplikace byly zapřičiněny premiérovou obezitou. Podle deníku The Times premiér při poslední zdravotní prohlídce v roce 2018 měl 105 kilo při výšce 1,75 metru. Kardiolog jménem Aseem Malhotra natvrdo řekl, že například ministr zdravotnictví Matt Hancock, který se nakazil ve stejné době jako Johnson, měl mírnější průběh, protože je štíhlejší.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…