Ruský premiér si žije jak prase v žitě a předvádí to. Má to vysvětlení, které by Čech asi nepřijal

07.03.2017 6:55

Zatímco elita rozvinutých zemí se snaží vést přísně asketický způsob života, ministerský předseda Ruské federace Dmitrij Medveděv žije jako turecký sultán. Problém je prý v mentalitě ruské vládnoucí třídy, píše ruský deník Novaya Gazeta.

Ruský premiér si žije jak prase v žitě a předvádí to. Má to vysvětlení, které by Čech asi nepřijal
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Dmitrij Medveděv

Fond boje proti korupci (FBK) známého ruského opozičního lídra Alexeje Navalného zveřejnil materiál, který vrhá světlo na luxus obklopující ministerského předsedu a bývalého prezidenta Ruské federace Dmitrije Medveděva.

„Medveděv pravidelně pózuje na fotografiích s drahými nemovitostmi v různých částech Ruska, plaví se na jachtách a celkově nevede život podobný tomu, který vedou současní evropští politici. Jeho životní styl připomíná spíše způsob života tureckého sultána či ruského oligarchy z 90. let,“ píše Kiril Martynov pro deník Novaya Gazeta.

Podle autora článku jsou některé nemovitosti, které využívá ruský předseda vlády, pod permanentním dohledem Federální bezpečnostní služby RF. Nad některými jsou prý dokonce vyhlášeny „bezletové zóny“.

Nicméně podle nedávného vyšetřování Transparency International není prokazatelné, že Medveděv skutečně „vlastní nemovitosti, které mu náleží podle tvrzení Fondu pro boj proti korupci“. Formálně totiž většina tohoto majetku náleží premiérovu bývalému spolužákovi a členovi rady ředitelů Gazprom banky a předsedovi rady fondů, která spravuje miliardy rublů ruského byznysu Iljovi Jelisejevovi.

Podle slov Šumanova, zástupce ředitele Transparency – Rusko, je registrace majetku na nekomerční organizace „světové rozšířené korupční schéma“.

„Dmitrij Anatoljevič byl v době svého prezidentování znám jako progresivně orientovaný člověk, který se zajímal o veškeré nové technické vymoženosti a módní vychytávky. O to více bizarní je jej sledovat nyní, kdy se elita rozvinutých zemí snaží vésti přísně asketický způsob života,“ píše autor článku.

Ona elita tak prý nečiní kvůli nějaké „vrozené skromnosti“, nýbrž z čistě pragmatických důvodů. Díky novým médiím a technologiím se totiž téměř okamžitě mohou všichni dozvědět, kdo si co koupil. Dnes se jednoduše již nic utajit nedá; ani elektrický drát s ochrankou kolem nové nemovitosti v lesích nic nevyřeší.

„Jakékoli dítě může dnes jednoduše operovat dron s kamerou snímající záběry z velmi vysoké výšky,“ píše Martynov.

„Jednoduše řečeno: moderní svět od člověka vyžaduje, aby se zabýval i druhými věcmi, kromě akumulace majetku. Proč tomu tak není u nás v Rusku? Problém není jen v Medveděvovi, ale v celé naší politické elitě,“ zdůrazňuje autor.

Situaci kdysi velmi trefně popsal jede z představitelů Ruské pravoslavné církve: „Jestliže kněz v Rusku neoplývá drahými ozdobami, pořádným autem odpovídajícím jeho třídě, jak má komunikovat se svým stádem? Mezi věřícími křesťany v Rusku jsou různí lidé, mezi kterými jsou nejen obyčejní lidé, ale i oligarchové a všemožné autority. Jak by se dívali na kněze bez džípu?“

Problém je prý v tom, že kdesi hluboko v ruské mysli je zakořeněna představa, že jen ten, kdo oplývá luxusem a všemožným bohatstvím má právo situovat se do vůdčí role.

„Kdyby si takový Dmitrij Medveděv oblékl černý rolák a džíny ve stylu Steva Jobse, okamžitě by se propadl na žebříčku ruské hierarchie. Tato mentalita vede k tomu, že skrývat majetek je nejen složité, ale dokonce i nemožné, jelikož by to přivedlo k ztrátě reputace,“ míní autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …