Ruský prezident Putin: Probíhá kampaň s cílem revidovat výsledky druhé světové války

04.02.2015 16:02

Prezident Ruské federace Vladimir Putin odmítá pokusy falšovat dějiny, k čemuž prý dochází v souvislosti s druhou světovou válkou. Informovala o tom agentura RIA Novosti, podle níž to Putin uvedl v poselství, které zaslal konferenci věnované 70. výročí Jaltské konference o poválečném uspořádání Evropy. Putin tak zřejmě reagoval na kontroverzní výroky polských činitelů k osvobození nacistického koncentračního tábora Osvětim a k oslavám konce války.

Ruský prezident Putin: Probíhá kampaň s cílem revidovat výsledky druhé světové války
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

"Před našima očima se odehrává kampaň s cílem revidovat výsledky druhé světové války. Snižuje se příspěvek Rudé armády k velkému vítězství. K těmto věcem nemůžeme být lhostejní... Musíme tvrdě čelit jakýmkoli snahám falšovat historická fakta a hájit pravdu o válce," citovala z prohlášení agentura.

Konference připomínající jednání v Jaltě začala dnes

Dnes zahajovaná dvoudenní konference Jalta 1945: minulost, současnost, budoucnost je věnována výročí setkání vedoucích představitelů zemí protihitlerovské koalice - bývalého Sovětského svazu, Spojených států a Británie. Sovětský vůdce Josif Stalin, americký prezident Franklin Delano Roosevelt a britský premiér Winston Churchill mezi 4. a 11. únorem 1945 v Jaltě hovořili o poválečném uspořádání světa, včetně vzniku Organizace spojených národů.

Polsko, které patří mezi nejostřejší kritiky Ruska kvůli jeho úloze v ukrajinské krizi, v uplynulých týdnech podráždilo Moskvu některými výroky, které se týkaly konce druhé světové války a Osvětimi.

Kontroverze kolem místa oslav

Rusů se především dotkla slova ministra zahraničí Grzegorze Schetyny, že osvoboditeli Osvětimi byli prakticky Ukrajinci (vojáci 1. ukrajinského frontu Rudé armády). Zlobu Kremlu vyvolal šéf polské diplomacie i tím, že zapochyboval o vhodnosti slavit vítězství v druhé světové válce v Moskvě. Připomněl přitom návrh polského prezidenta Bronislawa Komorowského sejít se na Westerplatte, což je poloostrov u Gdaňsku, kde 1. září 1939 začala německá invaze do Polska a tím i druhá světová válka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…