Ruský prezident Putin vylučuje řešení syrské krize bez podpory Asadova režimu

25.09.2015 8:09

Syrskou krizi je možné řešit jen upevněním státní moci v této zemi. V rozhovoru, který bude v neděli vysílat americká televize CBS, to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Úryvky interview stanice ve čtvrtek zveřejnila na svém webu.

Ruský prezident Putin vylučuje řešení syrské krize bez podpory Asadova režimu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Rusko je dlouholetým spojencem syrského prezidenta Bašára Asada a v poslední době výrazně zvýšilo dodávky zbraní do Sýrie. Moskva tvrdí, že cílem posílení její vojenské přítomnosti není podpora Asada, ale boj proti Islámskému státu. O ruských záměrech na Blízkém východě chce v pondělí s Putinem v New Yorku hovořit americký prezident Barack Obama.

„Neexistuje žádná jiná cesta, jak syrskou krizi vyřešit, než upevnění existujících státních institucí a pomoc těmto institucím v boji s terorismem,“ řekl ruský prezident. Zároveň konstatoval, že syrské vedení „je třeba povzbuzovat k dialogu se zdravou částí opozice v zájmu provedení reforem“.

V opačném případě Sýrii čeká osud Libye, řekl Putin. „Likvidace legitimní vlády vytvoří situaci, kterou vidíme v jiných částech regionu, například v Libyi, kde se rozpadly státní instituce. Podobnou situaci bohužel vidíme i v Iráku,“ dodal Putin.

Situace v Sýrii má být v pondělí hlavním tématem Putinova projevu na schůzi Valného shromáždění OSN. Americká média očekávají, že ruský prezident přednese nové návrhy na řešení syrské krize.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…