Ruský profesor Zubov: Putin svou válku prohrál, je ve složité situaci

14.10.2014 10:01

Známý ruský historik Andrej Zubov přirovnal anexi Krymu k nacismu. Tím si podepsal vyhazov z prestižní moskevské diplomatické akademie, kde vyučoval. Nyní tvrdí, že Vladimir Putin svou válku již prohrál, a to špatným rozhodnutím.

Ruský profesor Zubov: Putin svou válku prohrál, je ve složité situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

V článku MF Dnes historik Zubov, který se kvůli svým komentářům ocitl bez zázemí akademické půdy, zmiňuje kvůli kontextu ruskou perestrojku a 90. léta, kdy upadala armáda, rozpadal se stát a mizeli spojenci. „Úroveň života zůstala špatná, ale tu frustraci už nic nekompenzovalo,“ míní.

Z této situace podle historika vedly dvě cesty. V prvním případě bylo zapotřebí měnit myšlení obyčejných lidí. Budovat liberální stát a silnější ekonomiku. Druhou možností prý byl návrat do minulosti, obnovit impérium a hrát na protizápadní strunu. Putin se však rozhodl pro druhou možnost. „Zvolil snazší cestu, ale dostal se do velmi složité situace,“ tvrdí Zubov pro MF Dnes s tím, že v něm lidé vidí člověka, jenž pokračuje v tradiční sovětské formě moci.

Podle Zubova se Putinovi ale svého cíle dosáhnout nepovedlo. NATO je podle něj blíže ruským hranicím, ekonomická situace mnohem horší, Ukrajina nezávislá. „Putin prohrál svou válku a nyní je problém, co s tím dál,“ tvrdí religionista.

Změna režimu v Kyjevě prý není možná a protirežimní snahy se začaly objevovat už i v Moskvě. Zubov by měl pro Rusko řešení. „Cestou je zastavit válku na Ukrajině, vrátit jí její teritoria, pochopitelně s nějakými prohlášeními o ochraně ruského jazyka, nějak vyřešit Krym a pokusit se najít cestu ze sankcí,“ tvrdí s tím, že se ruský prezident dostal do velmi složité situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…