Ruský rubl dopoledne silně rostl

30.12.2014 12:01

Ruský rubl dopoledne silně roste k dolaru i k euru, a podařilo se mu tak zmírnit pondělní vysoké ztráty. Podle obchodníků ruskou měnu podporuje nízký prodej zahraničních měn a celkově slabý objem obchodů na trhu.

Ruský rubl dopoledne silně rostl
Foto: repro, tan
Popisek: Ruský rubl. Bankovky jsou tisknuty v nominálních hodnotách 5, 10, 50, 100, 500, 1000 a 5000 rublů. Bankovky 5 a 10 rublů jsou již postupně stahovány z oběhu a nahrazovány mincemi o stejné nominální hodnotě

Kolem 08:50 SEČ rubl vůči dolaru podle agentury Reuters zpevnil o 3,3 procenta na 56,39 rublu za dolar. K euru rublu stoupl o 2,5 procenta na 69,29 rublu.

Ruská centrální banka dnes rovněž oznámila, že ministerstvo financí prodalo 26. prosince při intervencích na devizovém trhu 80 milionů USD (1,8 miliardy Kč). Intervence mají přispět k ochraně rublu. Centrální banka zveřejňuje údaje o intervencích na trhu se zpožděním a dodala, že sama na trhu 26. prosince neintervenovala.

Rubl se letos dostal pod značný tlak v důsledku klesajících cen ropy a protiruských sankcí, kvůli nimž je pro velké ruské firmy prakticky nemožné půjčit si na Západě. Od počátku roku ruská měna ztrácí asi 40 procent své hodnoty a předminulý týden zažila těžký propad, v němž spadla v jednu chvíli až na 80 rublů za dolar. Stabilita měny patřila k hlavním úspěchům vlády prezidenta Vladimira Putina, letošní vývoj však oživil vzpomínky na měnovou krizi roku 1998.

Centrální banka už nějakou dobu podporuje domácí měnu

Minulý týden ruský ministr financí Anton Siluanov prohlásil, že období nestability na ruských finančních trzích skončilo, a pokud nynější stav přetrvá, mohla by centrální banka snížit hlavní úrokovou sazbu. Ruské úřady v posledních dnech podnikly řadu kroků na obranu domácí měny, včetně prudkého zvýšení úrokových sazeb, omezení vývozu obilí a tlaku na vývozce, aby nedrželi zvýšené objemy deviz.

Centrální banka už nějakou dobu podporuje domácí měnu intervencemi na devizovém trhu. Předminulý týden klesly rezervy Ruska v zahraničních měnách a ve zlatě pod hranici 400 miliard dolarů (zhruba devět bilionů Kč), což se stalo poprvé od srpna 2009. Na začátku roku přesahovaly rezervy Ruska 510 miliard dolarů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…