Ruský server odmítl závěry, že letadlo nad Ukrajinou sestřelili separatisté. Prý to ani technicky nešlo

16.07.2015 19:39

Rusko odmítá údajné závěry vyšetřovatelů z Nizozemska, které zveřejnila televize CNN. Podle nich za pád letounu Boeing 777 malajsijských aerolinií může raketa vystřelená z území východní Ukrajiny, které je pod kontrolou separatistů. Informoval o tom server Prvnízprávy.cz.

Ruský server odmítl závěry, že letadlo nad Ukrajinou sestřelili separatisté. Prý to ani technicky nešlo
Foto: youtube.com
Popisek: Trosky sestřeleného dopravního letounu na jihovýchodě Ukrajiny

Na tiskové konferenci totiž náměstek ředitele ruské Federální agentury pro leteckou dopravu Oleg Storčevoj uvedl, že v případě, že by byla vystřelena raketa z Buku na Boeing 777 malajsijských aerolinií nad územím pod kontrolou separatistů, byl by tento výstřel zaznamenán ruským radarem v Rostově. Ale to se nestalo. Storčevoj rovněž uvedl, že situace, kdy Mezinárodní organizace pro civilní letectví zakázala lety nad Krymem, ale před rokem ignorovala hrozby na jihovýchodní Ukrajině, je paradoxní.

„Ukrajinská strana prostě nechtěla přijít o značné množství peněz kvůli uzavření vzdušného prostoru. Oběťmi chamtivosti a kašlání na bezpečnostní normy se stalo 298 lidí,“ řekl.

Podle Storčevoje je Rusko připraveno oponovat mnohým tezím návrhu zprávy nizozemské vyšetřovací komise o havárii boeingu nedaleko Doněcka.

„Připomínky k probíhajícímu šetření a závěrečné zprávě mohu dát až poté, co bude oficiálně zveřejněna. Ale již nyní mohu sdělit, že máme hodně co říci k tomuto dokumentu, a hodně proti jeho jednotlivým tezím. Ale v této fázi, jak jsem již řekl, jsem vázán mezinárodními normami a pravidly,“ poznamenal.

Celý text je ZDE

 


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …