Ruský server se pustil do Putina: Protiřečí si tak, že se tomu ani nechce věřit

02.07.2014 15:52

Jako pokus ospravedlnit a zdůvodnit nový politický kurz Ruska, jak se projevil v ukrajinské krizi, komentuje internetový list Gazeta.ru úterní vystoupení prezidenta Vladimira Putina před ruskými diplomaty. „Zjevná protiřečení si, kterými projev překypoval, jsou zcela pochopitelná: Pokud v Kremlu cítí, že mají naprostou pravdu, pak stejně jako dřív nemají valnou představu o tom, co dělat 'po Krymu'," usoudil komentátor listu.

Ruský server se pustil do Putina: Protiřečí si tak, že se tomu ani nechce věřit
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Hlavním poselstvím prezidentova projevu před ruskými diplomaty byl pokus přesvědčit je (a možná i sebe samotného), že Rusko vše dělá naprosto správně. Ač zabírá cizí území. Ač vytváří alianci s nikoli nejvyspělejšími postsovětskými státy s autoritářskými režimy. Ač mění ve svého hlavního spojence Čínu, pro kterou je ruské území nejpřirozenějším způsobem uplatnění přebytečného obyvatelstva. Ač sahá k přímé konfrontaci se Západem, kde žijí a studují děti ruské elity, která sama dávno žije podle západních standardů."

Pokud má Rusko právo rozhodovat o svém osudu, proč takové právo nemá Ukrajina?

Hlavní protiřečení však podle listu tkvělo v Putinových prohlášeních o právu států vybrat si vlastní cestu a o životních zájmech Ruska v zahraničí. „Pokud má Rusko právo bez cizího vměšování rozhodovat o svém osudu, proč takové právo nemá Ukrajina? A proč, jestli se Rusku nelíbí vměšování Západu do osudu této země, napodobujeme podle našeho názoru ty nejhorší modely západní politiky?"

Divně, vzhledem k ruským reáliím, znějí podle listu i Putinovy výtky, že se ukrajinský režim chystá přijmout novou ústavu bez debaty. Za nepřesvědčivé list pokládá i Putinovo ujišťování, že je předvídatelný partner - to prý leda tak ve své nepředvídatelnosti. Vždyť ještě 4. března Putin prohlašoval, že Rusko ani nepomýšlí na anexi Krymu, aby o 18 dnů později Putin podepsal dekret o připojení poloostrova k Rusku.

Putin v projevu vůbec nemluvil o celistvé zahraničně-politické strategii Ruska

„Je jasné, že evropské státy teď potřebují pojistku nejen před zopakováním íránského či syrského, ale i krymského precedentu s jednostrannou násilnou změnou mezinárodně uznaných hranic," podotkl deník. A ani Putinova slova, že nelze povzbuzovat radikály, neladila s politickou a snad i vojenskou podporou Ruska ozbrojencům v Doněcké a Luhanské oblasti.

Ale kromě toho, že se Rusko zlobí na Západ kvůli poškozování ruských zájmů, nezazněla v projevu žádná celistvá zahraničně-politická strategie Ruska. Přeci sotva lze považovat za konečný ruský cíl Euroasijskou unii s třemi či čtyřmi postsovětskými státy a dobré vztahy s Čínou. Prezident neřekl, jaké je místo Ruska v současném světě.

Připustil, že Evropská unie zůstává nejdůležitějším hospodářským partnerem a že vztahy s Čínou nejsou proti Západu.

Ruská rétorika se rozchází s praxí - nechceme se izolovat, ale děláme to, oceňujeme mezinárodní právo a porušujeme ho

„Ale ruská rétorika se příliš rozchází s ruskou praxí. Říkáme, že se nechceme izolovat, ale děláme kroky k izolaci. Oceňujeme mezinárodní právo - a porušujeme ho. Uznáváme právo zemí rozhodovat si o svém osudu - a vměšujeme se do jejich vnitřních záležitostí. Jsme proti snahám USA vnucovat druhým své hodnoty - a snažíme se také vnutit své pořádky jiným státům. Ale co bude Rusko dělat v zahraniční politice do příští Putinovy schůzky s diplomaty, to zůstává záhadou," uzavřela Gazeta.ru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…