Ruský student, který prožil tři měsíce v české vazbě, půjde znovu k soudu

09.07.2016 16:13

Odvolání ruského studenta a anarchisty Igora Ševcova, kterého v dubnu pražský městský soud nepravomocně vyhostil z Česka za hlídání u ruzyňské věznice, kde jiný muž sprejoval anarchistické nápisy, projedná v červenci Vrchní soud v Praze.

Ruský student, který prožil tři měsíce v české vazbě, půjde znovu k soudu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ševcov byl podezřelý z toho, že vhodil na zahradu domu ministra obrany Martina Stropnického (ANO) pivní láhev s hořlavou směsí, tohoto obvinění byl soudem zbaven. Student vinu odmítá, celý proces považuje za nespravedlivý a politicky motivovaný.

Podle obžaloby Ševcov hlídal loni v květnu u ruzyňské věznice, kde během demonstrace jiný muž sprejoval po zdi anarchistické nápisy. Ševcov si muže natáčel a podle nepravomocného verdiktu ho i povzbuzoval. Podle soudkyně Blanky Bedřichové se tak student dopustil napomáhání při poškozování cizí věci. Ševcov přiznává, že si muže natáčel, k činu ale podle svého tvrzení nijak nepřispěl.

„Trest vyhoštění je tím nejlehčím trestem, který lze uložit,“ uvedla tehdy Bedřichová. Při ukládání trestu přihlédla i k tomu, že Ševcov nebyl trestně stíhaný, uložila mu proto trest při dolní hranici sazby, podle které mohl být vyhoštěn až na deset let. Student ale namítal, že má v Čechách sociální vazby, o které by po vyhoštění přišel.

Ševcov strávil tři měsíce ve vazbě. V Čechách studuje etnologii na Karlově univerzitě, již dříve se ho zastali někteří učitelé. Na začátku května se před ministerstvem vnitra uskutečnila demonstrace na Ševcovovu podporu.

Student byl původně viněn také z toho, že v noci na 7. června loňského roku vhodil do zahrady rodinného domu, který patří Stropnického manželce Veronice, pivní lahve naplněné hořlavou směsí. Tohoto obvinění byl zproštěn. S místem činu ho totiž pojila pouze pachová stopa nalezená na jedné z lahví, jiné důkazy proti němu nebyly. Ševcovovo odvolání projedná soud 20. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…