Ruský vědec a někdejší vrchní zástupce židů se vyjádřil k situaci na Ukrajině. V Kyjevě by to neměli číst

16.06.2014 9:56

Server střípkyzesvěta.cz předkládá českou verzi zamyšlení šéfa moskevského Ústavu Blízkého východu a bývalého prezidenta Ruského židovského kongresu Jevgenije Satanovského. Ten ve svém článku dochází k přesvědčení, že Západ si bude muset zvyknout na to, že Ukrajina spadá do sféry vlivu Ruska.

Ruský vědec a někdejší vrchní zástupce židů se vyjádřil k situaci na Ukrajině. V Kyjevě by to neměli číst
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

Jevgenij Satanovskij srovnává Putinův zábor Krymu s kroky Helmuta Kohla při znovusjednocení Německa před téměř 25 lety. Je přesvědčen, že v určitých historických situacích nemůže konat velký politik jinak. Ať už se mohou Putinovy kroky současným politologům zdát sebenesprávnější, jak dodává autor. Satanovskij navíc vyjadřuje přesvědčení, že Krym na připojení k Rusku bude profitovat. Zejména proto, že Ukrajina může dle názoru autora analýzy přestat za několik měsíců existovat.

Podle Satanovského, který žil dlouhá léta v Izraeli, bylo z vojensko-politického hlediska znovupřipojení Krymu k Rusku logickým důsledkem. Zároveň poukazuje na to, že v situaci Krymu se může ocitnout i území kdekoli jinde na světě. I kdyby, podle názoru autora, bylo takové území v blízkosti Turecka či USA, vždy pro něj bude optimálnější stát se součástí silnějšího celku než absolvovat občanskou válku.

Celý článek ZDE.

Jak píše Satanovskij v další pasáži svého zamyšlení, Krym byl pro Rusko důležitý především pro umístění Sevastapolské základny. Autor dochází k přesvědčení, že Rusko vzhledem k bezpečnosti nemohlo připustit, aby tak strategické území padlo do rukou cizího a nepřátelsky naladěného státu, kterým Ukrajina v současné době bezpochyby je.

Satanovskij dále kritizuje způsob, jakým západní politici i média hodnotí celý rusko-ukrajinský konflikt. „Rozhořčení, jež v této souvislosti vyjadřují západní politici, budí dojem předstírané pózy.“ Konkrétně odsuzuje postoj NATO a Evropské unie. Zejména NATO není podle něj schopné pochopit, že rozšiřování jeho vlivu vnímají Rusové jako nebezpečí. Dále si Satanovskij všímá nátlaku „typu požadavku uznat legitimitu prezidenta Porošenka výměnou za souhlas s dalším jednáním o plynovodu South Stream“.

Pozornosti šéfa Ústavu Blízkého východu Satanovského neuchází ani posilování euroskeptiků, kterým podl něj nahrál do noty i nešťastný postoj Evropské unie k řešení situace na Ukrajině. Satanovskij vidí spojitost současných událostí s dalším vývojem celé EU. Pokud chtějí Brusel i Washington zachovat existenci Evropské unie ve stávající podobě i pro budoucí léta, podpoří jakékoli kroky Kyjeva „spjaté s eskalací silového scénáře“.

Moskvu dle Satanovského nečekají v blízké budoucnosti právě lehké úkoly. Autor je přesvědčen, že by Rusové měli organizovat humanitární pomoc a otevřít koridory pro evakuaci dětí z vojenské zóny. Dále Satanovskij vyzývá prezidenta Putina, aby zvýšil ekonomický tlak na Kyjev a nepřímo ještě více podporoval povstalecké skupiny hájící na Ukrajině ruské zájmy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…