Ruský velvyslanec šel v Praze vysvětlovat zatýkání demonstrantů

28.08.2013 6:55

Českému Ministerstvu zahraničních věcí (MZV) se nelíbí zatčení desítky lidí, kteří si v neděli na Rudé náměstí v Moskvě přišli v poklidu připomenout 45. výročí demonstrace Rusů, kteří nesouhlasili s vpádem vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do ČSSR. Napsal deník Právo.

Ruský velvyslanec šel v Praze vysvětlovat zatýkání demonstrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínkový pietní akt při příležitosti 44. výročí uctění památky padlých při vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa

Česká diplomacie si proto v pondělí předvolala ruského velvyslance Sergeje Kiseljova, aby vysvětlil policejní zásah. Právu to potvrdila tisková mluvčí Johana Grohová.

Ministerstvo zahraničí věří, že proti demonstrantům nebude uplatněn postih

„Pan ruský velvyslanec byl pozván na ministerstvo kvůli událostem na Rudém náměstí,“ uvedla. Kiseljov se prý sešel s vrchním ředitelem evropské sekce Jaroslavem Kurfürstem.

Ruská ambasáda v Praze předvolání velvyslance nijak nekomentovala.

Černínský palác už v pondělí prohlásil, že jej postup ruské policie proti demonstrantům překvapil. „MZV věří, že si ruská strana uvědomuje symbolický význam, který rozehnání podobné připomínkové akce má, a doufá, že vůči účastníkům shromáždění nebude uplatněn postih,“ vzkázalo ministerstvo. Podle informací Českého rozhlasu má zadrženým hrozit pokuta až 20 tisíc rublů.

Jste naši bratři, děkujeme, vzkázal Schwarzenberg

K nedělním událostem se vyjádřil i exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09): „Je načase, abychom všichni vyjádřili hlubokou úctu těm statečným, kteří se v Moskvě na Rudém náměstí shromáždili, aby si připomněli okupaci Československa vojsky Varšavského paktu. Ukázali se tak důstojnými pokračovateli statečných lidí, kteří před Kremlem demonstrovali v srpnu 1968.“

Demonstranty v Moskvě pak označil za „naše bratry“ a poděkoval jim.

V čele demonstrace by měli být ruští vedoucí představitelé

K zásahu v Rusku řekl své i prezident Miloš Zeman. „Ruská federace se jako nástupnický stát Sovětského svazu již za okupaci omluvila. Já bych dokonce považoval za vhodné, kdyby ruští vedoucí představitelé stáli v čele této demonstrace,“ uvedl v pořadu Hovory z Lán v ČRo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…