Ruským levičákům se nepodařilo prosadit dovoz západních potravin, dostali od své strany důtku

27.02.2015 16:30

Průkopníci z levicové strany Spravedlivé Rusko se pokoušeli předložit parlamentu návrh zákona blokující zákaz dovozu západních potravin do Ruska. Vysloužili si za to stranickou důtku, protože to nekonzultovali s vedením. Píše o tom zpravodajský portál Echo24.cz.

Ruským levičákům se nepodařilo prosadit dovoz západních potravin, dostali od své strany důtku
Foto: red
Popisek: Rusko

Rusko loni v srpnu vyhlásilo embargo na dovoz některých potravin ze zemí, které předtím zavedly proti Rusku sankce kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Přísné stranické pokárání si vysloužila trojice poslanců levicové strany Spravedlivé Rusko, která v parlamentu předložila návrh zákona blokující zákaz dovozu západních potravin do Ruska.

Poslanci Spravedlivého Ruska Valerij Zubov, Sergej Doronin a Michail Serďuk v návrhu zákona o zrušení embarga uvedli, že zákaz je v rozporu s článkem ústavy, podle kterého "má každý právo na svobodné využívání svých schopností a majetku pro podnikatelskou a jinou hospodářskou činnost, nezakázanou zákonem“.

Vedení strany, která v parlamentu většinou podporuje politické kroky dominantní strany Jednotné Rusko, ale jejich názor nesdílí. Místopředseda Státní dumy za Spravedlivé Rusko Nikolaj Levičev označil jejich iniciativu za "podraz“. Strana má podle něj zavedenou proceduru, podle níž mají být návrhy zákonů předloženy stranickému vedení deset dní před tím, než poslanci doručí text parlamentu. To se podle Levičeva nestalo.

Moskva loni v srpnu vyhlásila na dobu jednoho roku embargo na dovoz některých potravin ze zemí, které předtím zavedly proti Rusku sankce kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Jde o Spojené státy, Evropskou unii, Kanadu, Austrálii a Norsko. Zákaz se týká ryb, masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků.

Embargo vyvolalo na ruském trhu problémy, protože řada dosud dovážených produktů na ruském trhu nemá náhradu. Potíže umocnil prudký pád rublu, který vedl k růstu cen nejen dovážených, ale i domácích potravin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…