Ruským vojákům zadrženým na Ukrajině hrozí obvinění z terorismu. Mluvili s novináři

19.05.2015 18:42

Ukrajinská tajná služba dnes v Kyjevě zprostředkovala setkání místních a zahraničních novinářů s dvěma údajnými ruskými vojáky, kteří byli koncem minulého týdne zadrženi při bojové operaci v Donbasu. Schůzce byli přítomni i zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, členové kontrolní mise Evropské unie a představitelé nevládní organizace Amnesty International.

Ruským vojákům zadrženým na Ukrajině hrozí obvinění z terorismu. Mluvili s novináři
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Seržant Alexandr Alexandrov a kapitán Jevgenij Jerofejev, kteří byli během potyčky s ukrajinskými vojáky zraněni, jsou podle Kyjeva příslušníky třetí brigády speciálních sil ruské vojenské rozvědky GRU dislokovaných v povolžském městě Togliatti. Zadrženi byli v sobotu nedaleko města Ščasťa v Luhanské oblasti. Ruské ministerstvo obrany v pondělí připustilo, že jde o občany Ruské federace, v době zadržení ale prý příslušníky ruské armády nebyli.

V krátkém rozhovoru s novináři odmítli zajatí Rusové odpovědět na otázku, zda skutečně nejsou vojáky ruské armády. Jerofejev podle agentury AFP bez dalšího vysvětlení prohlásil, že jeho rodina a další příbuzní jsou v současné době nezvěstní.

Oba Rusové byli v pondělí převezeni do Kyjeva, kde se léčí ze střelných zranění. Jeden utrpěl průstřel ramene, druhý má zranění na noze. Podle ukrajinských médií by mohli být postaveni před soud a obviněni z terorismu. Spekuluje se rovněž o tom, že by je Kyjev mohl vyměnit za ukrajinskou letkyni Naděždu Savčenkovou vězněnou v Moskvě.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…