Rusnok a Balvín zažívají peklo po vyhazovu šéfa Národního. Ozvala se Němcová

01.08.2013 13:40

ČSSD považuje odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana za skandální a nepřijatelné. Z ODS jsou slyšet rovněž kritické hlasy. Podle Miroslavy Němcové si občanští demokraté po vlně personálních čistek nemají s Rusnokem co říci. Odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana bylo prý poslední kapkou. Lidové noviny píší, že ODS se proto odmítá na poslaneckém klubu sejít s premiérem Jiřím Rusnokem.

Rusnok a Balvín zažívají peklo po vyhazovu šéfa Národního. Ozvala se Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj František Lukl s ministrem kultury Jiřím Balvínem

Ministr kultury Jiří Balvín odvolal ředitele první scény v den, kdy se měl ujmout funkce. "Neznamená to odvolání na základě učiněných kroků, odvolává ho z naprosto neznámého důvodu, aniž by k tomu byl důvod," řekla Němcová serveru Lidovky.cz.

Němcová podle LN označila krok ministra Balvína za zlovůli a další z řady nekompetentních čistek. "O důvod víc nehlasovat pro Rusnokovu vládu a o důvod víc nesetkat se s Jiřím Rusnokem, který chce obcházet všechny poslanecké kluby. Na základě čistek jeho vlády nemáme vůbec o čem se bavit," uvedla.

Jiří Balvín přináší kultuře nejistotu, chaos a rozvrat

K ostré kritice Balvínova odvolání ředitele Národního divadle se přidal Jiří Pospíšil z ODS. „Odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana v den jeho nástupu do funkce ministrem vlády, která nemá důvěru, je naprosto skandální. Jan Burian byl jmenován už 30. ledna letošního roku a od té doby se připravoval na řízení Národního divadla, kterého se měl ujmout právě dnes,“ píše ve svém prohlášení Pospíšil.

Podle místopředsedy ODS je Jan Burian nezpochybnitelný expert, který byl nezávisle vybrán pro svou odbornost a erudici poté, co 18 let špičkově řídil plzeňské Divadlo J. K. Tyla, dvě dekády vyučoval na DAMU a byl předsedou Asociace profesionálních divadel ČR. „Nový ministr Jiří Balvín tím vnáší do rezortu kultury místo odbornosti spíše nejistotu, chaos a rozvrat,“ míní Pospíšil

ČSSD se staví proti personálním změnám Rusnokovy vlády

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se hodlá obrátit na předsedu vlády Jiřího Rusnoka. Chce po něm, aby „prostřednictvím své autority zajistil, že bude Jan Burian vrácen do funkce ředitele Národního divadla, z níž byl zcela nepochopitelně a bez jakéhokoliv řádného zdůvodnění odvolán“.

V prohlášení, které mají Parlamentní Listy.cz k dispozici, dále Sobotka žádá Rusnoka, aby vláda bez důvěry nedělala další zásadní změny. „Žádám předsedu vlády Jiřího Rusnoka, aby se zasadil o to, že před hlasováním o důvěře jeho vládě v Poslanecké sněmovně již nebudou ze strany členů vlády prováděny žádné zásadní personální změny. Vláda, která byla sestavena bez dohody parlamentních stran, která nemá potřebnou legitimitu a neprošla hlasováním o důvěře, by měla činit pouze taková rozhodnutí, která nesnesou odkladu z pohledu řádné správy země,“ říká Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…