Rusnok chce zvýšit minimální mzdu i státem odváděné pojištění

30.06.2013 16:38

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka chce vedle zvýšení minimální mzdy o 500 Kč na 8500 Kč zvýšit i platby státu za zdravotní pojištěnce, tedy za zdravotní pojištění dětí, důchodců či nezaměstnaných. Plánuje také v rámci rozpočtu zvýšit výdaje na renovaci menších silnic či mostů. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl designovaný premiér Jiří Rusnok.

Rusnok chce zvýšit minimální mzdu i státem odváděné pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oprava vozovky

"Zvýšení minimální mzdy bude určitě jeden z prvních kroků. Zvýšení o 500 Kč je rozumný kompromis," uvedl Rusnok. Minimální mzda se nezvyšovala od roku 2007. Zvýšení minimální mzdy se podle něj týká jen naprosto okrajové části pracovního trhu. Může mít ale prý pozitivní vliv na státní rozpočet, protože je často vyplácena v odvětvích, kde je ve velkém rozsahu šedá ekonomika, tedy v níž lidé často dostávají část mzdy mimo zdaněné účetnictví.

Ministr Kalousek nabádá sněmovnu, aby přesun peněz nepovolila

Také částka plateb za státní pojištěnce podle Rusnoka nebyla dlouho valorizována. Druhým důvodem pro jejich navýšení je to, že není možné prohloubit platební neschopnost zdravotních pojišťoven či odkládání jejich plateb. Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) ovšem připomněl, že tyto peníze se musí přesunout v rámci rozpočtu, což musí schválit sněmovní rozpočtový výbor. Sněmovna by podle něj neměla vládě, která nemá její důvěru, schválit nic, tedy ani přesun těchto peněz.


 V programovém prohlášení Rusnokovy vlády budou pro nastartování ekonomického růstu podle Rusnoka kroky, které navrhla Nečasova vláda pro jednání v tripartitě, tedy například zrychlení odpisů či stáže pro absolventy škol v podnicích pro získání první pracovní zkušenosti. Rusnok se vyslovil také pro některá "rychlá" opatření. "Vidím prostor v navýšení peněz pro renovace malé infrastruktury, tedy silnice druhé, třetí třídy, některé mosty. Tam je práce jako na kostele," poznamenal.

Rusnok věří, že se podaří v rámci rozpočtu získat pro tyto projekty další peníze nad původně plánované dvě miliardy Kč. Jako příklad uvedl zdroje, které pasivně spravují Lesy České republiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…