Rusnok na Frekvenci 1: ČNB dělá i nepopulární kroky a Babiš to se sliby přehnal

08.03.2015 18:42

Člen Bankovní Rady České národní banky Jiří Rusnok zavítal do nedělního Press klubu moderátora Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Pochválil premiéra Bohuslava Sobotku a zkritizoval ministra financí Andreje Babiše za údajně přehnané sliby v oblasti výběru daní. Hájil intervenci České národní banky, a to i proti prezidentu Miloši Zemanovi, se kterým jinak vychází dobře. A nakonec zkritizoval protiruské sankce.

Rusnok na Frekvenci 1: ČNB dělá i nepopulární kroky a Babiš to se sliby přehnal
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jiří Rusnok při besedě se studenty VŠB-TU Ostrava

Hned na úvod pochválil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který si v čele vlády vede dobře. "Ale to těžší má pan premiér ještě před sebou, protože druhá polovina vládnutí bývá pro koalice složitější, když se blíží volby. A u nás se nějaké volby blíží dost často," dodal obratem.

Elektronická evidence tržeb je prý zbytečná

ČSSD by se také mohla ptát, kde jsou peníze na plnění vládních slibů. Předvolební sliby Andreje Babiše (ANO), že vybere desítky miliard navíc, byly možná trochu přehnané. "Mezinárodní srovnání ukazují, že ve výběru daní patříme k lepšímu průměru EU," prohlásil host. V tuto chvíli se daří vybírat daně, protože ekonomika roste, projekt elektronické evidence tržeb ale nepřinese tolik peněz, kolik od něj Babiš očekává. Pokud se celkový daňový výběr podaří vylepšit o jednotky miliard a nikoli o desítky či stovky, jak sliboval šéf hnutí ANO před volbami, budeme moct být rádi.

On-line řešení evidence tržeb považuje Rusnok za nadbytečné. Stačily by klasické registrační pokladny, které jsou levnější. Doprovodným prvkem by mohla být loterie, jak ukazuje zkušenost z Tchaj-wanu, kde takováto loterie funguje od šedesátých let 20. století. "To je ideální systém, který vám nahradí tisíce kontrolorů," shrnul své pohledy Rusnok.

ČNB nemusí být populární, ale musí plnit svou roli

Následně se vyjadřoval k fungování České národní banky, kterou nedávno ostře zkritizoval prezident Miloš Zeman. Rusnok zdůraznil, že bankovní rada rozhoduje ve sboru a platí, že musí řešit i složitá dilemata v nelehkých dobách. "Ne vždy kvůli tomu musí být populární, ale opatření je děláno s ohledem na to, aby ekonomika a tím i občané prosperovali," zdůraznil.

Podle hosta si musíme uvědomit, že ČNB přikročila k oslabení koruny v době, kdy česká ekonomika již pátým rokem strádala. "A v této situaci banka usoudila, že když nebude nic dělat, bude se situace dále zostřovat," poznamenal Rusnok. Banka se tedy rozhodla, že zasáhne, přičemž ale už před tím vyčerpala nástroj nastavování bankovních sazeb. Ty už byly prakticky na nule.

Dnes se podle ekonoma ukazuje, že zásah ČNB přispěl k oživení české ekonomiky, ačkoli nikdy nebude možné říci, jak moc.  Za úvahu také stojí, jestli by nám neprospělo, kdybychom již před lety přijali euro. "Já si myslím, že ze strategických důvodů je to správná strategie a měli bychom do eurozóny vstoupit dříve nebo později," řekl jasně Rusnok. Slovensko již do eurozóny vstoupilo a jak vidno, nijak mu to neuškodilo," pokračoval.

Říká to i za situace, kdy připouští, že Řecko možná opustí eurozónu. Většina zóny ale zůstane pohromadě.

Sankce proti Rusku nejsou podle Rusnoka efektivní

Ve druhé polovině pořadu se vyjadřoval i ke chvále prezidenta republiky, který ho v zásadě pasoval na příštího guvernéra. "Je to lichotivé a je to profesní výzva, ale já bych to teď nijak blíž nekomentoval. Kdyby ke jmenování Zeman skutečně přikročil, host by to prý přijal.

Nakonec se vyjádřil i k protiruským sankcí. Ty prý nejsou příliš efektivní. "Vždycky, když spolu země přestávají obchodovat, tak je to složitější," uzavřel své vystoupení.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…