ČSSD se pustila do Rusnoka: O těžebních limitech už nemá co rozhodovat

21.11.2013 17:53

Vláda v demisi by podle politiků neměla rozhodovat o limitech těžby hnědého uhlí a měla by to přenechat nové vládě. Podle stínového ministra životního prostředí za ČSSD Vladimíra Špidly na to nemá vláda právo. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil záměr za skandální. Premiér Jiří Rusnok dnes vyjádřil záměr otevřít otázku prolomení těžebních limitů na Mostecku. Vládní usnesení, které rozšíření těžby zamezuje, označil za „vyčpělé“.

ČSSD se pustila do Rusnoka: O těžebních limitech už nemá co rozhodovat
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jiří Rusnok v Mostě

"Tímto krokem Jiří Rusnok jasně překračuje mandát své vlády, která v Poslanecké sněmovně nezískala důvěru a je proto ve smyslu Ústavy pouze vládou udržovací," uvedl v prohlášení Špidla. Těžební limity jsou podle něj navíc citlivou a spornou záležitostí. "Rusnokův záměr věnovat se těžebním limitům je nelegitimní, o jejich budoucnosti může rozhodnout jedině nová vláda s důvěrou v Poslanecké sněmovně," uvedl Špidla.

Devastace severních Čech z pohledu zelených

"Pokládal bych za naprosto skandální, kdyby takovouto dlouhodobou strategickou záležitost rozhodovala vláda, která nikdy neměla mandát od voličů a nedostala ani důvěru Poslanecké sněmovny," řekl ČTK exministr financí Miroslav Kalousek. Dodal, že TOP 09 je sice proti prolomení, pokud by o tom ale rozhodla budoucí vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, legitimitu rozhodnutí by nezpochybňoval.

Proti umožnění další těžby hnědého uhlí je dlouhodobě Strana zelených. "Premiér Rusnok by si měl uvědomit, že limity těžby brání města a obce před uhelnými doly, které by se mohly rozšířit pouze za cenu pokračování devastace a vysídlování severních Čech," uvedl v prohlášení předseda zelených Ondřej Liška.

Podle Rusnoka obce dostatečně chrání horní zákon. Podle premiéra se musí situace kolem limitů vyřešit rychle, jinak hrozí úbytek pracovních míst. Pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí, o které usilují především těžební společnosti, se nedávno vyslovil také prezident Miloš Zeman, který Rusnokovu vládu proti vůli sněmovních politických stran jmenoval.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…