Rusnok nevyloučil možnost přijetí zákonů po rozpuštění sněmovny

12.08.2013 14:18

Premiér Jiří Rusnok dnes nevyloučil možnost, že po rozpuštění sněmovny bude muset Senát přijímat zákonná opatření na návrh vlády, pokud bude nezbytné schválit nějakou důležitou normu. Uvedl to na krátkém tiskovém prohlášení po schůzce s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD).

Rusnok nevyloučil možnost přijetí zákonů po rozpuštění sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

"Vyloučit to nelze, doba je velmi dynamická," uvedl a dodal, že by tato možnost pomohla zachovat určitou legislativní kontinuitu po rozpuštění sněmovny. „Shodli jsme se s panem předsedou na tom, že tento institut je výjimečný, odpovídá specifické situaci, nicméně pokud to bude nutné, tak ho použijeme,“ upřesnil Rusnok.

Štěch jeho slova potvrdil a dodal, že Senát je připraven projednat zákony, které ještě stihnou schválit poslanci. Odmítl ale, aby byla horní komora Parlamentu tlačena do jakékoliv pozice přikyvovatele návrhů poslanců. Doplnil, že například u prováděcích norem k občanskému zákoníku je zájem komory vše včas přijmout.

Poslanci budou po pádu úřednické Rusnokovy vlády rozhodovat o rozpuštění dolní komory příští úterý. Po rozpuštění Sněmovna nemůže schvalovat zákony, bude tak moci činit jen Senát. Sněmovna by pak začala fungovat až po pravděpodobných předčasných volbách. Zákonná opatření by pak měla také projednat.

Přijímání zákonných opatření bude prý Rusnok se Štěchem koordinovat, zřídí pro takové účely "rychlou informační linku".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…