Rusnok odhaduje, že do roku 2020 euro nepřijmeme

14.03.2015 9:51

Česká republika přijme euro, až k tomu politické strany a jejich reprezentanti dozrají. Dříve než v roce 2020 to ale zřejmě nebude, uvedl v rozhovoru pro dnešní MF Dnes pravděpodobný budoucí guvernér České národní banky a expremiér Jiří Rusnok.

Rusnok odhaduje, že do roku 2020 euro nepřijmeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Na otázku, jak jako člen bankovní rady ČNB časově vidí přijetí eura, Rusnok odpověděl, že vstup do eurozóny je výlučně politické rozhodnutí. "Centrální banka v něm hraje jen roli servisní organizace. Zatím podle současné politické konstelace není aktuální,“ uvedl.

A kdy by tedy vstup do eurozóny mohl být pro Česko aktuální? "Až k tomu politické strany a jejich reprezentanti dozrají. Kdysi se pořád tvrdilo, že vstoupíme, až to pro nás bude výhodné. Kdy to bude, ale nikdo neví, spočítat se to nedá,“ prohlásil.

Přijetí eura je podle Rusnoka pro naši zemi strategicky výhodné dlouhodobě, protože hospodářsky jsme s eurozónou silně propojeni. "Nevidím důvod, abychom dlouhodobě stáli mimo ni,“ poznamenal s tím, že podle jeho odhadu ale ke vstupu ČR do eurozóny do roku 2020 nedojde.

Euro dalo slovenským podnikatelům jistotu

Vysvětlil také, jak přijetí eura pomohlo Slovensku. Měna každé malé otevřené ekonomiky, jakou ta slovenská je, je totiž vystavena na měnových trzích velké nejistotě a kurz měny je vystaven riziku velkého kolísání. "Slovenská koruna to dokazovala už před svým koncem. Naši slovenští kolegové museli opakovaně a v různých situacích intervenovat, aby kolísání udrželi v rozumné míře,“ uvedl Rusnok a dodal: "Jsem přesvědčen, že kdyby neplatili eurem, slovenská koruna by zažila bouřlivé časy.“

Pokud by euro přijala i ČR, mělo by to podle Rusnoka efekt v podobě zbavení se nejistoty ohledně budoucích výkyvů kurzu. Slovenští podnikatelé a investoři prý mohou potvrdit, že euro jim dává jistotu v kalkulacích.

Přínos intervencí ČNB k oslabení koruny se přesně spočítat nedá

Řeč přišla i na kontroverzní intervence centrální banky k oslabení koruny, které začaly v listopadu 2013. Zde Rusnok nepřímo kritizoval stávajícího guvernéra ČNB Miroslava Singera. Na otázku listu, že Singer vyčíslil přínos intervencí tak, že bez nich by česká ekonomika loni nerostla o dvě, ale jen o 0,4 procenta, odpověděl: "Je to podle mne dost odvážné. V tom, kolik procent růstu HDP vyvolaly intervence, bych byl mnohem opatrnější. Vím, že kolegové dělají různé analýzy, ale z povahy věci se to nedá nikdy přesně spočítat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…