Rusnok odmítl podepsat výzvu proti Rusku. Je před nimi v předklonu, naříká kníže

21.12.2013 8:18

Třiadvacet států Evropské unie podepsalo výzvu, v níž vyzývají, aby byla při všech sportovních akcích respektována lidská práva všech sportovců a návštěvníků. Ministr školství Dalibor Štys ji však za Česko odmítl podepsat, protože politika lidských práv podle jeho názoru nesouvisí se sportem. Kriticky se k výzvě postavil i premiér Jiří Rusnok. Informuje o tom server Česká pozice.

Rusnok odmítl podepsat výzvu proti Rusku. Je před nimi v předklonu, naříká kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

„Poměrně dlouze jsme o tom na vládě diskutovali a shodli se, že nebudeme míchat politiku a sport. Kdykoli se politika pletla do sportu, bylo to špatně,“ zdůvodnil postoj vlády premiér v demisi Jiří Rusnok.

Patnáct dní vězení za polibek

Ministerstvo zahraničí ale původně předpokládalo, že Česko výzvu podepíše, jako země s tradicí dlouhodobé obhajoby lidských práv. Vláda jako celek ale rozhodla jinak. Rusnok dodal, že pokud podobnou výzvu podepíší ministři, stává se z toho politikum. Odkázal také na olympijskou chartu, kterou se mají sportovci řídit na olympijských hrách. Český olympijský výbor ocenil postoj Rusnokovy vlády, protože usiluje o zachování apolitičnosti her.

Podstatně kritičtěji se k vládnímu postoji staví bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, dnes předseda zahraničního výboru sněmovny. Vláda podle něj udělala hrubou chybu a dala najevo, že k Rusku přistupuje v hlubokém předklonu. Připomeňme, že v Rusku platí zákony zakazující podporu homosexuality na veřejnosti. Za polibek dvou osob stejného pohlaví na veřejnosti tak může hrozit pokuta přibližně 60 tisíc korun, 15 dní vězení nebo pro cizince vyhoštění. S ohledem na nadcházející zimní olympijské hry v Rusku je to problematika poměrně aktuální.

Zdá se však, že vláda dala před lidskými právy přednost obchodu s Ruskem. Spojit sport s podporou obchodu považuje česká vláda za dobrý marketingový tah. Není proto vyloučeno, že spolu s prezidentem na olympijské hry poletí i někteří podnikatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…