Rusnok ovládne národní banku. Zeman mu do hlavního orgánu pošle jeho lidi

17.05.2016 7:56

Již 25. května přeberou osud koruny lidé z okolí prezidenta Miloše Zemana. Dnes totiž jmenuje hlava státu dva nové členy bankovní rady – Tomáše Nidetzkého a Vojtěcha Bendu, 25. května se poté guvernérem centrální banky stane Jiří Rusnok. Všímají si toho dnešní Lidové noviny.

Rusnok ovládne národní banku. Zeman mu do hlavního orgánu pošle jeho lidi
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jiří Rusnok při besedě se studenty VŠB-TU Ostrava

Jméno Nidetzkého je podle LN překvapením, lidé z ekonomického světa jej mnoho neznají. Obdobně jako budoucí guvernér Rusnok působil v ING. V sedmičlenné bankovní radě tak budou hned tři lidé s vazbami na tuto finanční skupinu. 

„Před svým návratem do politiky v červenci roku 2013 v ní působil Jiří Rusnok, Vojtěch Benda v nizozemské společnosti pracoval od roku 2006 až do roku 2012 na pozici hlavního ekonoma ING Bank pro ČR. Tomáš Nidetzký zase ve skupině působil v roce 2003, a to jako generální ředitel pro retailové finanční služby. Před třemi lety se do ní vrátil a v současnosti je členem představenstva NN Penzijní společnosti (dříve ING),“ podotýkají Lidové noviny. Podle jednoho z tuzemských bankéřů to sice může působit jako jakési kamarádšofty, po odborné stránce jde přitom o výborný výběr a rozhodně lepší volbu, než jakou lidé na finančním trhu čekali i vzhledem k prezidentu Miloši Zemanovi.

Hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář považuje jména nových členů bankovní rady za Rusnokovo vítězství. „Čekalo se, že na jmenování bude mít daleko větší vliv prezident Miloš Zeman a lidé jej obklopující. Obě zmíněná jména ale ukazují, že rozhodující hlas měl při jejich výběru Jiří Rusnok,“ podotkl Sklenář. Sklenářova slova potvrzuje i hlavní ekonom ING Jakub Sediler. Pozice nastávajícího guvernéra ČNB v bankovní radě bude podle něj velmi silná. 

„Vyznívalo to tak, že existuje jistý názorový nesoulad mezi Jiřím Rusnokem a panem prezidentem na téma měnových intervencí. Jmenování těchto lidí znamená, že půjde o členy, kteří budou držet linii Jiřího Rusnoka, což je pokračování v dosavadní nastavené linii. Nedává se tak žádný signál, že by se měly intervence ukončovat rychleji,“ podotkl ekonom ČSOB Jan Bureš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…