Rusnok podle serveru rozdával zakázky jak na běžícím páse. Výběrovým řízením se prý nezdržoval

17.12.2013 17:44

Vláda v demisi premiéra Jiřího Rusnoka rozdala zakázky v hodnotě 2,85 miliardy korun a to bez výběrových řízení. Sám premiér to omlouvá stavem nouze, v němž bychom mohli přijít o evropské dotace. Netransparentní rozdávání miliard je prý však alarmující. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Rusnok podle serveru rozdával zakázky jak na běžícím páse. Výběrovým řízením se prý nezdržoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

„Monitoring veřejných zakázek vypracovala občanská sdružení Oživení a Otevřená společnost. U Rusnokovy vlády šlo o 78 nadlimitních zakázek, zatímco loni Nečasova vláda schválila 18 zakázek bez soutěže v hodnotě 450 milionů korun,“ upozorňuje server.

Rusnok to omlouvá tím, že po svém příchodu do úřadu našel v žalostném stavu oblast čerpání evropských dotací a pokud chtěl vyčerpat až desítky miliard korun z fondů EU, musel jednat rychle. Některé zakázky pak mají souviset s chodem státní správy, která podle mluvčí vlády Jany Jabůrkové také trpěla řadou problémů. Nečasův kabinet je prý místo vyřešení odkládal.

Martin Kameník ze sdružení Oživení považuje za alarmující i současný stav, protože zakázky rozdává vláda, která od svého zrodu nemá důvěru sněmovny a tím, že se vyhýbá výběrovým řízením, jedná značně netransparentně. Veřejnost by měla znát alespoň základní informace a měla by také vědět, jaké zakázky ještě hodlá vláda přidělit, než definitivně skončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…