Rusnok veřejně vyplísnil Nečasovu vládu za obrovské odměny na rozloučenou

24.07.2013 13:05

Premiér Jiří Rusnok vystoupil s výsledky po jednání vlády. Na brífinku se podivil vysokým odměnám, které se na ministerstvech rozdávaly úředníkům za vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

Rusnok veřejně vyplísnil Nečasovu vládu za obrovské odměny na rozloučenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Jiří Rusnok

Rusnok mimo jiné oznámil jmenování Radka Augustina jako nového šéfa Úřadu vlády. „Augustin je zkušený manažer z veřejné sféry. Jeho angažovanost je mi známá a svou funkci ukončí na nejbližším zasedání grémia. Je to člověk, kterého znám léta. Je na to kvalifikován a vybaven,“ uvedl premiér.

Na Úřadu vlády musí být schopná osoba s organizačními schopnostmi

Předseda vlády uvedl, že dosavadní šéf je v dlouhodobé pracovní neschopnosti. „Ten úřad je poměrně velký a složitý mechanismus. Potřebuje osobu, která má příslušné kompetenční a organizační schopnosti,“ dodal.

Rusnok také potvrdil, že vláda nominovala Irenu Pelikánovou na post soudkyně Soudního dvora EU. Ve funkci tak bude pokračovat. Kabinet premiéra Nečase chtěl Pelikánovou vyměnit za ministra Petra Mlsnu.

Novináři se poté během brífinku zeptali na vysoké odměny úředníkům, které se rozdávaly za minulé vlády.

Vysoké odměny mě zaráží. Je to neprofesionální přístup minulé vlády

Podle Rusnoka se jedná o ohromnou falešnost a neprofesionální přístup. „Četl jsem v novinách strašidelné cifry. Četl jsem to se smutkem. Zaráží mě to a považuji to za velmi neprofesionální přístup z hlediska minulé vlády. Ukazuje to na ohromnou falešnost toho, jak máme nastavený systém ve státní správě. Ty platy jsou na jedné straně nehorázně nízké, ale pak se jim to násobí pomocí odměn,“ prohlásil a ujistil, že v rámci své kompetence bude v rozdávání odměn zdrženlivý.

Současný ministr zemědělství Miroslav Toman se rovněž podivil odměnám na Ministerstvu zemědělství. „Nemohu s tím nic dělat, ale překvapilo mě to. Nevidím důvod, abych vyplácel takovéhle odměny. Považuji to za nemorální,“ komentoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…