Rusnok zrušil odvolání šéfa Národního, ale zároveň se vysmál kulturní frontě. Čtěte

02.08.2013 10:23

Premiér Jiří Rusnok nařídil ministrovi kultury Jiřímu Balvínovi, aby vrátil do vedení Národního divadla ředitele Jana Buriana a ministr slíbil, že tak učiní. Podle premiéra měl Balvín poněkud naivní představu, že by bylo dobře, aby byla významná místa v kultuře obsazována otevřeným výběrovým řízením. Ale jak se prý ukazuje, kulturní fronta toho nežádá.

Rusnok zrušil odvolání šéfa Národního, ale zároveň se vysmál kulturní frontě. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Jiří Rusnok

"Národní divadlo je vyřešeno. Deset minut před vámi odešel pan ministr Balvín a na můj příkaz bude pan ředitel Burian zpátky instalován do funkce," řekl doslova premiér Rusnok severu Aktuálně.cz.

Své rozhodnutí Rusnok vysvětlil tak, že umělci a odborná veřejnost nechtějí otevřená výběrová řízení a o výběru lidí na vysoké posty v kultuře mají svou vlastní představu.

"Pan ministr měl poněkud naivní romantickou představu, že by bylo dobře, aby byly v kultuře posty obsazovány otevřeným výběrovým řízením. Ale jak se ukazuje, kulturní fronta toho nežádá. Kulturní fronta žádá toho, aby z jejich středu se vždycky vybral jeden předem určený zájemce, nejlepší osoba, a tak toho budou mít," řekl serveru Aktuálně.cz Rusnok.

Herci i nové vedení ND bude o nové situaci jednat

Balvín ředitele Národního divadla odvolal prý proto, že nevzešel z výběrového řízení. Burian to odmítl a uvedl, že byl vybrán podle všech evropských standardů. Na místo ředitele nejznámějšího českého divadla chtěl Balvín do konce měsíce vypsat veřejné výběrové řízení. Avšak nové vedení ND spolu s některými herci divadla se proti tomu ostře vymezili. Řada umělců i členů nového vedení Národního divadla po tomto rozhodnutí podala výpověď.

Ředitel Burian bude podle slov ministra Balvína do funkce znovu instalován ještě dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…