Rusnok zveřejnil platy. Skoro dva miliony dostal Nečasův muž, který vlastnil tento dům

17.12.2013 12:25

Úřad vlády zveřejnil přehled platů a odměn svých zaměstnanců a externích spolupracovníků. Přehledná tabulka navíc odměny dělí na první a druhé pololetí, přičemž právě v polovině roku došlo k výměně Nečasovy vlády za Rusnokovu. Je tedy možné si udělat představu, jak štědře se za obou premiérů ze státního platilo.

Rusnok zveřejnil platy. Skoro dva miliony dostal Nečasův muž, který vlastnil tento dům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vila Lubomíra Poula

Anketa

Mají se úředníkům zvýšit platy?

hlasovalo: 4458 lidí

Zveřejněné odměny úředníků ze Strakovy akademie jsou důsledně anonymní a uvádějí pouze zařazení a číslo zaměstnance. Lze však identifikovat dva vedoucí Úřadu vlády, neboť na tomto postu se během roku vystřídali pouze Lubomír Poul, který řídil kabinet Petru Nečasovi, a Radek Augustin, kterého si přivedl Jiří Rusnok.

Důsledně anonymní výpis prozrazuje, že první z vedoucích úřadu za rok 2013 inkasoval plat 779 680 korun. K tomu však dostal odměny, které byly i ve srovnání s dalšími úředníky ve Strakovce mimořádně vysoké. Převýšily dokonce samotný základní plat a činily rovných 968 tisíc. Druhý z vedoucích dostal během roku na platě 488 658 korun a k tomu odměny ve výši 240 tisíc.

Celá tabulka s platy a odměnami ZDE

Z výpisu je zřejmé, že tím z vedoucích, který si přišel na bezmála dva miliony korun, je nejspíš Lubomír Poul, dlouholetý kariérní úředník, který již dříve vzbudil zájem médií svým honosným sídlem. Dům v pražských Jinonicích experti odhadli na deset milionů korun. Později se zjistilo, že Poul na něj čerpal šestimilionovou hypotéku, na kterou musel měsíčně platit 160 tisíc. Proto se úředník musel náležitě otáčet - stát jej například vyslal do dozorčí rady společnosti ČEZ. O jeho domečku i zázračně rychlém umořování hypotéky se naposledy psalo po pádu Nečasovy vlády, který pro Poula znamenal konec ve Strakově akademii.

Na Poula v přehledu odměn ukazuje fakt, že výpis uvádí platy a odměny i rozdělené na pololetí. Vedoucí označený číslem 1 měl pobírat plat v první polovině roku, kdy ve Strakovce úřadoval právě Poul, i když od červnové razie ÚOOZ byl v pracovní neschopnosti. Augustin se vedení úřadu ujal až v srpnu, čemuž odpovídá i nula na kontě „vedoucího Úřadu vlády 2“ v první polovině roku.

Z dalších úředníků vynikal svým příjmem „náměstek 1“, což mohl být náměstek některého z ministrů nebo ten, kdo podléhal místopředsedkyni vlády Karolíně Peake. Přišel si na 1 060 698 korun platu a k tomu navíc na 755 tisíc na odměnách. Pohled do tabulky pololetí prozradí, že inkasoval v obou pololetích zhruba stejný plat, ve druhém však výrazně menší odměnu. Snížení odměn je pro druhé pololetí, kdy už úřadovala vláda Jiřího Rusnoka, vůbec charakteristické.

Zajímavá byla rovněž výplatní listina poradců. Zatímco v prvním pololetí, za Nečasova kabinetu, platil Úřad vlády celkem 23 poradců, přičemž nejvyšší vyplacená odměna byla 638 tisíc, v druhé polovině roku se Rusnokův kabinet spokojil se sedmi externími poradci, kteří s jedinou výjimkou poradce odměněného čtvrt milionem pobírali částky do 150 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…