Rusnokova vláda bude poprvé jednat o návrzích změn legislativy

16.07.2013 6:21

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka se dnes sejde k prvnímu jednání o návrzích změn legislativy. Kabinet, který poprvé zasedl ve Strakově akademii minulou středu po svém jmenování prezidentem Milošem Zemanem, dnes zřejmě rozhodne o zvýšení minimální mzdy.

Rusnokova vláda bude poprvé jednat o návrzích změn legislativy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Jednat bude také o prodloužení nasazení vojáků na odstraňování povodňových škod a návrzích na novelizaci školského a loterijního zákona. Rozhodnout by ministři měli i o složení některých poradních a pracovních orgánů vlády, jako je Bezpečnostní rada státu.

Zásadní rozhodnutí

Politici opakovaně Rusnokovu vládu, která vznikla z popudu prezidenta Miloše Zemana a proti vůli politických stran, upozorňovali, že by neměla činit zásadní rozhodnutí. Někdejší premiér Petr Nečas za zásadní v minulosti označil právě i zvýšení minimální mzdy.

Návrh počítá s růstem mzdy o 500 na 8500 korun, platit by to mělo od srpna, základní hodinová sazba by tak stoupla ze 48,10 koruny na 50,60 Kč. Zvýšení patří mezi priority nového úřednického kabinetu, růst minimální mzdy už dříve podpořil také prezident Zeman.

Nasazení vojáků

Vláda se bude rovněž zabývat dalším nasazením vojáků při odstraňování škod po povodních, které mělo skončit v pondělí. Rusnokův kabinet zřejmě rozhodne, že vojáci budou moci pomáhat až do konce července. Ministr zemědělství Miroslav Toman zároveň plánuje předložit vládě materiál, který bude řešit pomoc zemědělcům zasaženým povodněmi.

Na programu bude i návrh novely loterijního zákona, který navrhl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a který má umožnit obcím, aby na svém území regulovaly hazardní hry. Kalouskův návrh je reakcí na rozhodnutí Ústavního soudu, který v několika případech potvrdil právo obcí regulovat hazard na svém území. Vláda by mohla návrh schválit.

Kabinet ale zřejmě odmítne poslaneckou novelu školského zákona, která má podpořit české školy v zahraničí. Stanovisko vlády je pouze doporučující. O předloze by měl - stejně jako v případě loterijního zákona - rozhodnout Parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…