Rusové: Vraždíte nevinné, střílíte i na babičku. A z Kyjeva zaznělo...

19.06.2014 16:20

ParlamentníListy.cz přinášejí pohled na to, jak byly ještě den před příměřím aktivní informační mašinérie na ruské i ukrajinské straně. Deník Kyjev Post přinesl názor svého spolupracovníka Dmitrije Tymčuka, že Putin skončí jako Miloševič. Ruské ministerstvo zahraničí obviňuje kyjevskou vládu z válečných zločinů.

Rusové: Vraždíte nevinné, střílíte i na babičku. A z Kyjeva zaznělo...
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Ruský server rt.com přinesl svědectví novináře z ruské státní televize Viktora Denisova, který byl svědkem bombardování uprchlíků a novinářů poblíž města Luhansk na východě Ukrajiny. „Viděl jsem skupinu osmi uprchlíků, kteří byli odváděni ukrajinskou milicí do bezpečí. V tom mezi ně začaly dopadat bomby."

Denisov stál dle svých slov asi 200 metrů od místa a viděl zásah jednoho z milicionářů, který přišel o obě nohy. Poté došel k názoru, že jeho úkryt není příliš bezpečný a dal se na útěk. Připojil se ke skupince vystrašených civilistů, mezi nimiž byla i „stařenka, která vzhledem k věku a zdravotnímu stavu byla sotva schopna pohybu".

Útoky na ruské novináře a civilisty prý byly cílené

Krátce před tím se stali oběťmi podobného útoku kolegové Viktora Denisova, dva novináři ruské státní televize Vorošin a Korněluk. Denisov je přesvědčen, že bombový útok byl v obou případech cílený. Ukrajinští vojáci podle něj museli vidět, že v místě se pohybují civilisté a ruští novináři, kteří měli navíc na svém oblečení jasné označení press.

Na událost reagovalo i ruské ministerstvo zahraničí, které ve svém prohlášení vyzvalo ukrajinskou vládu, aby celý případ pečlivě prošetřila. Podle ruského ministerstva zahraničí oba dva bezprecedentní útoky na civilisty i novináře „ukazují pravou podstatu údajné antiteroristické operace“. Ta podle něho zatím přinesla pouze smrt mnoha nevinných lidí a Kyjev by se za tyto válečné zločiny měl zodpovídat před mezinárodním soudem.

Svůj příspěvek do diskuze vyslal těsně před uzavřením příměří také provládní ukrajinský deník Kyjev Post. Ten přinesl komentář svého spolupracovníka a bývalého vysoce postaveného vojáka Dmitrije Tymčuka. Ten obviňuje ruského prezidenta Putina, že vyslal na rusko-ukrajinské hranice ruské vojáky převlečené do ukrajinských uniforem. Tyto informace ostatně zazněly i na jednání ukrajinského parlamentu, kde se hovořilo o 900 ozbrojencích z Ruska.

Tymčuk ve svém emotivně laděném komentáři požaduje okamžitý zásah mezinárodního společenství. Ruské provokace by podle jeho názoru neměly být dále tolerovány. Bývalý voják Tymčuk dokonce Putina přirovnává k Hitlerovi, který byl prý v oblasti provokací proti Putinovi slabým odvarem. Tymčuk v závěru svého textu vyjadřuje přesvědčení, že Putina stihne osud Miloševiče, tedy, že bude rovněž souzen za válečné zločiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…