Rusové a Turci se po dlouhé době na něčem shodli

18.03.2016 11:39

Kurdové vyhlásili ve třech oblastech na severu Sýrie autonomii. Svět sleduje tento krok s obavami. Po dlouhé době jde o otázku, ve které Rusko našlo společnou řeč s Tureckem. Oba státy se staví důrazně proti kroku Kurdů. Stejně důrazně proti se staví i syrská vláda. Informuje o tom server německého týdeníku Die Zeit.

Rusové a Turci se po dlouhé době na něčem shodli
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s IS

Syrští Kurdové ze Sjednocené kurdské strany (PYD) spolu se spojenci vyhlásili autonomii tří svých enkláv na severu Sýrie. Ruská federace tento krok důrazně kritizuje jako nepřijatelný, protože je jednostranný. K podobným akcím může podle Rusů dojít jen na základě společných dohod. Proto Rusko požaduje, aby Kurdové seděli za jednacím stolem s dalšími zúčastněnými stranami při řešení situace v Sýrii.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov konstatoval, že Sýrie musí zůstat jednotným státem. „Pokud to bude nutné, Rusko může v řádu hodin navýšit počet vojáků v regionu tak, aby tamní síly byly dostatečné,“ sdělil Peskov.

Celý text v němčině naleznete zde

Turecko považuje PYD za teroristickou organizaci a odmítá přistoupit na jakékoli snahy Kurdů o autonomii. Považuje totiž PYD za pouhou pobočku Kurdské stran pracujících, která je na seznamu teroristických organizací již řadu let. Ke kritice Kurdů se přidal i syrský ministr zahraničí, který akci Kurdů označil za protiústavní, takže vlastně absolutně bezcennou.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…