Rusové do zrušeného tendru na Temelín nalili stovky milionů. Soudit se přesto nebudou

10.04.2014 19:02

Česko-ruské konsorcium MIR.1200 se s Českou republikou kvůli zrušenému tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín soudit nebude. Věří ale, že nový tendr bude vypsán dříve než za pět let. České televizi to řekl mluvčí konsorcia Aleš Pospíšil.

Rusové do zrušeného tendru na Temelín nalili stovky milionů. Soudit se přesto nebudou
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Rosatom, který je členem konsorcia, uvedl, že se chce podílet na rozvoji jaderné energetiky v České republice. Konsorcium již dříve uvedlo, že do tendru vložilo stovky milionů korun. Druhým účastníkem tendru byl americko-japonský Westinghouse. Velvyslanec USA v Praze Norman Eisen sdělil, že americká vláda je z rozhodnutí ČEZu hluboce zklamána. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, ČEZ z tendru vyřadil již dříve s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Rusové věří, že bude nový tendr

Podle Pospíšila byl celý ten tendr veden velice korektně a ČEZ měl podle smlouvy právo tendr zrušit. Konsorcium MIR.1200 věří, že v brzké době vypíše ČEZ tendr nový. „Vycházíme i z rozhodnutí vlády, kde kategoricky bylo řečeno, že je pro ni rozvoj jaderné energetiky prioritou. Nyní se obrníme trpělivostí a budeme čekat na další postup," řekl ČT Pospíšil.

„Z naší strany dáváme na vědomí, že poté, kdy bude společností ČEZ a vládou České republiky schválen komplexní plán rozvoje jaderné energetiky v ČR, rádi se jeho realizace zúčastníme," uvedl odpoledne v prohlášení Rosatom. Pospíšil zopakoval, že investice konsorcia do tendru se vyšplhala na několik set milionů korun.

MIR.1200 ale kvůli zmařené investici neplánuje soudní spor. „Český průmysl nechce být ve sporu s českým investorem ani s českou vládou. Věříme, že tato příležitost nezůstane nevyužita a brzy se dozvíme, jaká je představa investora a především českého státu. Rozhodně není naším cílem se soudit s českým státem," řekl Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…