Rusové jsou jako malé děti. Všichni. Nezodpovědnost, debilita, agrese. Tak naivní národ jinde na světě není, tvrdí novinář

20.12.2015 21:20

Server Pavla Šafra Svobodné fórum přinesl text ruského novináře Arkadije Babčenka, kde se Babčenko zabývá údajným infantilismem ruského světa. Infantilismus je podle něj totiž slovo, které prý nejlepším možným způsobem popisuje současný stav ruské společnosti.

Rusové jsou jako malé děti. Všichni. Nezodpovědnost, debilita, agrese. Tak naivní národ jinde na světě není, tvrdí novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimir Putin

Nejdříve novinář píše o tom, že je infantilní svět velmi jednoduchý. „Američani zavinili pokles ceny ropy. Američani zařídili revoluci na Ukrajině. Amerika Rusy nenávidí. A proto nám poslala židy a liberály. A židé Rotenbergové ukradli všechny peníze. Ale Putin je dobrý,“ napsal Babčenko, jak podle něho v Rusku lidé uvažují, což on sám chápe jako primitivní chování.

„Je to dětská krutost. Dospělí většinou nedosáhnou takového stupně nenávisti, agrese, přání bezdůvodně škodit, způsobit bolest, páchat zlo,“ stojí dále v Babčenkově popisu infantilnosti s tím, že ve světě dospělých se odpovědnost dětí nepřipouští. „A dětské je i naprosté nepochopení ceny života. U dospělých nepřipadá v úvahu, aby nafukovali žáby slámkou,“ dodal ruský novinář, podle kterého je to ale i nedostatek logických řetězců, kde házení vajec z oken a vytahání za uši jsou dvě zcela nesouvisející věci. „Jako okupace části cizí země a sankce a pád cen ropy. Zkrátka Amíci nenávidí všechno ruské a z toho plynou všechny nezasloužené tresty za hlouposti,“ uvedl Babčenko i příklad.

Podle něj přitom masový infantilismus není vůbec věcí nějaké společenské třídy, ale je jím prostoupena celá společnost, což je prý zvláštní. „Mluvit o euro-fašismu, bandero-fašismu, turko-fašismu, liberalo-fašismu. Jet zabíjet banderovce, protože utiskují ruský jazyk. A točit to pro televizi. Vyhodit profesora kvůli článku. Pět vlezdoprdelecké ódy na moc…,“ popsal ruský novinář nesouhlasící s politikou Vladimira Putina, jak takový infantilismus podle něj vypadá přímo v Rusku, s tím, že je podle něj takové chování hanebné.

Chování lidí na Donbasu je infantilní a nedospělé

Babčenko je ale přesvědčen, že infantilní je i to jet do Donbasu za vyděláním si na hypotéku. „Sloužit jako příslušník Hlavní rozvědkové správy – GRU (!), jet jako součást diverzní skupiny do týlu nepřítele a pak v zajetí mektat: to nejsem já, ten kůň mi nepatří, já nevěděl, nastrčili mě sem. Řvát: Putine, veď vojska do boje a pak se divit, že Ukrajina nasadila dělostřelectvo – to není dospělé chování,“ napsal dále osmatřicetiletý novinář, podle kterého je zásadní vlastností dospělého člověka schopnost nést odpovědnost. „Odpovědnost za ostatní, za svou zemi, ale především za vlastní činy. To nás učili dokonce i za Sovětského svazu,“ dodal s dávkou ironie.

„Putinismus je ale, jak se zdá, první režim v dějinách, který si za svou oficiální ideologii zvolil deviantní chování,“ nešetří Babčenko ve svém textu politiku Kremlu a diví se, jak mohli občané Donbasu volit v referendu s nadějí, že je Putin zabere stejně jako Krym. „Na tu větu jsem koukal několik dní a stále jsem nemohl přijít na to, jak ji mám komentovat. Protože ta věta: Chtěli jsme, aby nás Putin vzal k sobě, z pohledu dospělého člověka postrádá jakýkoli smysl,“ míní Babčenko, který prý nerozumí označení „vzít k sobě“. „Dospělé vědomí u toho nehledejte,“ radí následně.

Absurdní propaganda a možnost nápravy

Jak Babčenko dále uvádí, je podle něj problém, že devadesát devět procent televizní produkce včetně reklamy propaguje stejný, jednoduchý, zvířecí model chování, kterým je prý ve skutečnosti jakási morální idiocie. „Nejstrašnější ruskou zbraní nejsou Iskandery, ponorky nebo jaderný arzenál. Nejstrašnější zbraní Ruska je ta idiotská bedna,“ je ruský opoziční spisovatel přesvědčen a přirovnává toto chování k nové odrůdě jakéhosi úplně absurdního ghetta.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

„Život je nejlepší učitel. Umí vysvětlovat. Ne prostřednictvím mozku, ale přes zadek. Naučí všechny. Vytahá za uši, postaví do kouta, nařeže řemenem, a pravidla, jak se chovat v dospělé společnosti, hranice, co se smí – ty naučí spolehlivě. Dokonce i ty, kteří o to nestojí. Ale bude to strašně bolet,“ napsal Babčenko na závěr s tím, že stále není nic ztraceno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…