Rusové přiznávají, že bojují na Ukrajině, prezident to stále odmítá, píše české Aktuálně

10.03.2015 8:11

Podle českého serveru Aktuálně.cz, dokonce i ruská média již otevřeně hovoří o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině. Náš prezident to prý stále popírá s tím, že ještě neexistuje žádný důkaz o zajatém ruském vojákovi na území Ukrajiny.

Rusové přiznávají, že bojují na Ukrajině, prezident to stále odmítá, píše české Aktuálně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve Dvoře Králové

„Ukázal už někdo v televizi jediného zajatého ruského vojáka?“ Odpověděl Zeman otázkou na otázku položenou serverem Aktuálně.cz. Přestože se ve světových médiích poukazuje na to, že na Ukrajině bojují ruští vojáci a na základě toho vyzývá Severoatlantická aliance Rusko, aby přestalo na území Ukrajiny posílat své vojáky a techniku, si Zeman není jist věrohodností těchto informací. Píše Aktuálně.cz

Ukrajinci prý zadrželi ještě minulý rok v srpnu ruského výsadkáře. Moskva to tehdy omlouvala tím, že mužzabloudil při cvičení poblíž rusko-ukrajinských hranic. Na základě videozáznamu pořízeného ukrajinskou tajnou službou, která ruského vojáka vyslýchala, nešlo tehdy o pouhého bludného ruského vojáka, nýbrž o regulérní vyslanou jednotku. „Nešlo o to, že bychom zabloudili. Na Ukrajinu vyrazila celá rota,“ zmínil ve videozáznamu ruský desátník Romancov. Píše se na Aktuálně.cz 

Celý text zde

Dokonce prý už i Ruská média informují o přítomnosti ruských jednotek na území východní Ukrajiny. Válečný zpravodaj Ilja Barabanov skrze ruský deník Kommersant informoval o účasti ruských vojáků při dobývání Debalceve, kde hráli důležitou roli, avšak vyhýbali se fotoaparátům a kamerám. Ruský list Novaja Gazeta pro změnu zveřejnil rozhovor vedený s ruským tankistou, který utrpěl popáleniny při bojích u Debalceve. Prý šlo tehdy o devadesáti procentní účast ruských vojáků při dobývání města. Ruská televizní stanice prý dokonce zveřejnila ukázku filmu, kde ruský prezident Vladimir Putin hovoří o přípravách na obsazení poloostrova Krym.

Proti Zemanovi se minulý rok na podzim ohradil bývalý švédský ministr zahraničí s tím, že by se měl nejdříve optat svých tajných služeb na dění na Ukrajině a účast ruských vojáků v tamním konfliktu. Podle něj o těchto informacích ví i česká vláda. „Máme celou řadu indicií, že opakovaně dochází k tomu, že ruské síly překračují hranice, že je tam dodáván materiál a také ozbrojenci,“ řekl nedávno ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Prezident Miloš Zeman věří, že v otázce vraždy opozičního politika Borise Němcova, je Kreml nevinný. „Já předpokládám, že Vladimir Putin bude šťastný, když se tato vražda vyšetří, protože sám řekl, že chce smýt hanbu z tváře Ruské federace,“ řekl Zeman. Ruská opozice si je však jista, že za vraždou nestojí bývalý čečenský policista, který se přiznal k činu kvůli tomu, že mu vadila Němcovova kritika Islámu. Píše server Aktuálně.cz


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ste

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…