Rusové prý týrají ukrajinské vězně. Jeden z nich má rakovinu

16.03.2016 12:20

Halja Kojnašová z charkovské lidskoprávní organizace Human Rights Protection Group tvrdí, že v ruských věznicích týrají ukrajinské vězně. Konkrétně zmiňuje filmaře Olega Sencova, anarchistu Alexandera Kolčenka, aktivistu Genadije Afanasjeva a bývalého šéfa zbrojovky Znamja Jurije Sološenka.

Rusové prý týrají ukrajinské vězně. Jeden z nich má rakovinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

Sencov a Kolčenko byli zatčeni v květnu 2014 na Krymu a byli obviněni z podpálení budovy, kde sídlí kancelář strany Jednotné Rusko a kde se rovněž scházela místní ruská komunita. V loňském roce byli odsouzeni ke dvaceti a deseti letům vězení. Prokurátor tehdy zmiňoval, že oba muži jednali na rozkaz Pravého sektoru. Vzhledem k anarchistické minulosti Kolčenka však toto obvinění nedává příliš smysl. Jak se ukazuje, Sencovovi a Kolčenkovi se nedostává příliš spravedlnosti ani v samotném vězení.

Kolčenko byl podle informací Kojnašové ihned po svém přesunu do nechvalně proslulé věznice v Čeljabinsku, kde si odpykávají své tresty hlavně usvědčení vrazi, potrestán umístěním na samotce po dobu patnácti dnů. Tento trest si vysloužil údajně za to, že se vyjadřoval vulgárně a porušil předpisy, které se týkají oblečení. „Je obtížné se zbavit dojmu, že něco takového bylo předem plánováno,“ míní Kojnašová a píše, že obdobný trest čekal také na aktivistu Genadije Afanasjeva, který byl zatčen pro svůj aktivní odpor k ruské anexi Krymu před dvěma lety a měl by strávit ve vězení sedm let.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Afanasjevova matka Olga nedávno v televizním pořadu Savis Schuster Show otevřeně hovořila o tom, že její syn, Kolčenko i Sencov jsou ve vězení mučeni. „Před konáním soudního přelíčení je týrali fyzicky a nyní se je snaží zlomit také po psychické stránce. Využívají jakýkoli skutečný i domnělý přestupek, aby je mohli umístit na samotku, kde jim odmítají zajistit přístup k lékařské péči,“ prohlásila paní Olga ve svém velmi emotivním vystoupení.

Jak uvádí Kojnašová, ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin před necelým týdnem požádal o vydání Kolčenka, Sencova, Afanasjeva i třiasedmdesátiletého Sološenka, který byl loni v říjnu odsouzen ruským soudem na šest let odnětí svobody za údajnou špionáž. Sološenko se navíc nachází ve velmi špatném zdravotním stavu, protože trpí rakovinou. Klimkin veřejně vyzval Rusko, aby se na případy všech čtyř vězňů, které osobně považuje za politické vězně, přestalo dívat „politicky“ a z humanitárních důvodů je pustilo zpět jejich rodinám.

„Ruská strana má na odpověď Klimkinovi celý měsíc a předpokládá se, že bude argumentovat tím, že čtyři uvězněné Ukrajince považuje za Rusy. Po anexi Krymu totiž všichni zdejší obyvatelé automaticky obdrželi ruské občanství. Rusko navíc tají, kde přesně je uvězněný Sencov, a Kolčenka poslali do věznice na Dálném východě. Afanasjev si potom svůj trest odpykává na severu Ruska, což je vzdálenost 2700 kilometrů od jeho domova. Jak uznal dokonce i soud v ruské republice Komi, něco takového je v rozporu s Evropským soudem pro lidská práva,“ uvádí Kojnašová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…