Rusové ruší lety na Sinaj. Putin nařídil evakuaci turistů

06.11.2015 18:45

Prezident Putin nově zrušil všechny lety mezi Ruskem a Egyptem. Učinil tak na doporučení tajných služeb. V Egyptě tak v současnosti zůstává zhruba 45 tisíc ruských turistů. Pravá příčina pádu letadla A321 však zatím stále není známá. Informuje The Guardian.

Rusové ruší lety na Sinaj. Putin nařídil evakuaci turistů
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že Vladimir Putin dočasně pozastavil všechny lety do Egypta. Šéf ruských tajných služeb totiž řekl, že by to bylo „výhodné“, alespoň než skončí vyšetřování pádu letadla A321, při kterém zemřelo všech 224 osob na palubě. Podobný krok ještě předtím zavedla Velká Británie, ta však zrušila pouze lety do Šarm aš-Šajchu poté, co britský premiér Cameron řekl, že za pádem letadla je zřejmě bomba. „Myslím, že bude rozumné pozastavit všechny ruské lety do Egypta, než zjistíme pravé příčiny toho, co se stalo,“ řekl šéf ruské rozvědky Alexander Bortnikov.

Celý text zde

Peskov následně dodal, že lety budou pozastaveny, pouze než budou přijata dostatečná bezpečnostní opatření, aby se situace neopakovala. Rusko tedy nečeká na konec vyšetřování. Putin zároveň nařídil ruské vládě, aby přišla se způsobem, jakým navrátit všech zhruba 45 000 ruských občanů z Egypta domů.

K odpovědnosti za neštěstí se přihlásil Islámský stát, doposud však egyptské i ruské úřady toto tvrzení odmítaly jako nepodložené. Současné zastavení letů však naznačuje, že už se počítá i s možností, že teroristé opravdu nějakým způsobem dali do letadla bombu.

Nejvíce ze všech zatím však tratí samotný Egypt, který na základě ruského i britského rozhodnutí přichází o miliony dolarů z cestovního ruchu. Egypt je totiž hned po Turecku nejoblíbenější ruskou dovolenkovou destinací a za rok 2014 se do něj podívaly necelé dva miliony Rusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…