Rusové se mstí, dokonce už i ve sportu. Toto prý přichystali nyní

15.09.2016 19:24

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl Jan Chlumský z českého antidopingového výboru. Okomentoval nejnovější hackerský útok na Mezinárodní antidopingovou organizaci (WADA) a obecně i používání zakázaných látek mezi sportovci.

Rusové se mstí, dokonce už i ve sportu. Toto prý přichystali nyní
Foto: ELTON hodinářská, a.s.
Popisek: Český olympijský tým

Podle Chlumského se hackeři ze skupiny Fancy Bears spíše ztrapnili, než aby odhalili nějakou šokující událost. Mnoho sportovců bere různé látky a záleží na konkrétních a aktuálních pravidlech. Ale například tenistka Petra Kvitová je rozhodně čistá.

Za to sestry Williamsovy skutečně braly nepovolené látky. Problém však spočívá v tom, že většina sportovců, kteří mají nějaký zdravotní defekt, má i přes veškeré zákazy dovoleno požívat oficiálně zakázané látky.

„I v médiích je tvrzeno, i WADA to prohlásil, že to pochází z Ruska,“ myslí si Chlumský s tím, že WADA je důvěryhodná organizace. Rusové podle něj hackli stránky WADA za účelem organizaci zdiskreditovat, protože mnoha ruským dopingovým programům vadí.

WADA podle Chlumského neustále kontroluje všechny sportovce, pořádá přepadové kontroly, a tudíž není vysazená pouze na Rusko. Jen s ruskými sportovci však vždy byly problémy.

Celý pořad zde.

Je údajně i prokázané, že ruská tajná služba se angažovala v maskování dopingu ruských sportovců. „Oni tam v tom Rusku vyslechli více lidí,“ poznamenal o vyšetřování WADA.

„To je právě ten paradox, já právě jsem tohle nemohl pochopit,“ pronesl Chlumský o zákazu účasti ruských sportovců na olympijských hrách. Mezinárodní olympijský výbor měl zkrátka vyloučit všechny, nejen paralympioniky.

„Já si hlavně nemyslím, že by ti ruští paralympici dopovali víc než jiní ruští sportovci,“ dodal Chlumský.

Současná situace však rozhodně nepovede ke zrušení WADA. „Tato aféra bude mít ten důsledek, že se samozřejmě ta databáze a veškeré toky informací více zabezpečí, aby to bylo nenapadnutelné,“ řekl Chlumský.

Dopingové kontroly jsou ale zcela náhodné a jejich frekvence se navíc liší podle druhu sportu, který sportovec vykonává. Například fotbalista či šachista nikdy kontrolou neprojdou, protože je prostě nikdo nevylosuje. Za to cyklisté odevzdávají moč i krev velmi pravidelně.

Nejvíce však dopují kulturisté. U nich je zjištěna polovina všech dopingových nálezů. Největší zastoupení dopujících sportovců je obecně v silových sportech. A Chlumský pochybuje o tom, že je v dohledné době šance na zlepšení.

 

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…