Rusové si z nás udělali dojnou krávu, píše Zlámalová kvůli plynu

23.04.2015 11:52

Komentátorka Lenka Zlámalová na serveru echo24.cz napsala, že Ruský Gazprom si ze střední Evropy udělal „dojnou krávu“. Prý na základě obvinění ze strany Evropské komise využíval Gazprom dominantního postavení na trhu a zpoplatňoval plyn za neférové ceny a zároveň bánil volnému trhu. Prý mu hrozí pokuta až deseti procent obratu v zemích Evropské unie.

Rusové si z nás udělali dojnou krávu, píše Zlámalová kvůli plynu
Foto: GAZPROM
Popisek: GAZPROM

Dle Zlámalové porušoval ruský Gazprom podle obvinění z Bruselu evropská pravidla pro volný trh v České republice, Slovensku, Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Lotyšsku a Litvě. S plynárenskými firmami v těchto zemích měl prý Gazprom uzavřené nevýhodné smlouvy, které se těžce vypovídaly a zakazovaly prodávat plyn dalším zemím. Tím prý podle Zlámalové Gazprom vytvořil protizákonné bariéry. „Tím, že udržoval trh ve střední Evropě uměle rozdělený, mohl si účtovat ceny, které považujeme za neférové,“ prohlásila podle Zlámalové evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margarethe Vestagerová a dodala, že pokud se potvrdí podezření z porušování evropských pravidel, ponese Gazprom právní následky.

Podle Zlámalové má nyní ruský Gazprom dvanáct týdnů na to, aby se vyjádřil k obvinění, ten však jakékoliv protizákonné jednání ze své strany prý nepřipouští. Zlámalová míní, že to znamená zvýšení tlaku na Rusko, jelikož Gazprom je „jednou ze dvou nejdůležitějších, Kremlem přímo kontrolovaných firem v zemi“. Dle Zlámalové, i když jde o obchodní spor s Gazpromem, znamená to zvýšení ekonomického tlaku na Rusko.

Celý text zde

Podle Zlámalové bývaly země střední Evropy v různé míře „rukojmími a dojnými krávami Gazpromu“. Kvůli dlouhodobým smlouvám, kde nebylo možné se nikterak vyvázat a kvůli zákazu obchodování s koupeným plynem, je prý podle Zlámalové držel Gazprom „v kleci“.

„My jsme naštěstí od devadesátých let měli v tomto ohledu štěstí na osvícené politiky,“ napsala Zlámalová s tím, že díky investicím do plynovodů v devadesátých letech, máme nyní možnost dovážet plyn ze všech světových stran a díky tomu jsme prý unikli z „klece Gazpromu“. Zlámalová také napsala, že díky tomu, že německá firma RWE koupila monopolního dovozce plynu Transgas a výhrou u arbitrážního soudu s Gazpromem, nás prý RWE vyvázala ze smluv s Gazpromem, a proto si můžeme nyní kupovat plyn na burze, kde chceme.

Podle Zlámalové jsou západní a severní firmy vůči Gazpromu podezřívavé a považují ho za neseriózního obchodního partnera, „který do byznysu zatahuje politiku a imperiální ambice“. To vše prý v důsledku krize v roce 2009, kdy podle Zlámalové Gazprom vydíral Ukrajinu a jako „rukojmí si bral země střední a východní Evropy“.

Dle Zlámalové je Rusko závislé podstatně více na Evropě než Evropa na Rusku. Podle ní je dobře, že se připravují projekty typu Eastring, který prý za vlády bývalého premiéra Mirka Topolánka plánoval stavět ze Slovenska na jihovýchod Energetický a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského. Zlámalová souhlasí s přitvrzováním Evropské unie vůči Rusku, má prý chránit své členy, kteří jsou „energetickým vydíráním zranitelní“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…