Rusové tvrdí, že ukrajinský prapor Azov ostřeloval předměstí Mariupole

20.04.2015 11:59

Na 410 dělostřeleckých granátů prý v uplynulých 24 hodinách dopadlo na obec Šyrokyne na předměstí ukrajinského přístavního města Mariupol nacházejícího se na břehu Azovského moře. Podle ruského generála Alexandra Lencova, který zprostředkovává jednání mezi proruskými separatisty a Kyjevem, to dnes napsala agentura TASS. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která sleduje dodržování příměří na Donbasu, prozatím o žádném ostřelování neinformovala.

Rusové tvrdí, že ukrajinský prapor Azov ostřeloval předměstí Mariupole
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

„Zaznamenali jsme 410 vybuchlých granátů, které byly vypáleny z ukrajinských pozic,“ řekl Lencov tiskové agentuře doněckých povstalců. „Po odjezdu OBSE vypuklo těžké ostřelování z kulometů, následovala palba z minometů a nakonec z děl,“ dodal s tím, že tak vyvrcholilo obrovské napětí, které v místě mezi znesvářenými stranami panuje.

Zodpovědnost za vyhrocenou situaci prý nese dobrovolnický prapor Azov

Podle Lencova byla palba vedena z jižních pozic, kde údajně působí ukrajinský dobrovolnický prapor Azov. Ten má prý za vyhrocenou situaci odpovědnost. „Ze západního směru, kde jsou jednotky ukrajinské armády, k útokům v podstatě nedochází,“ řekl.

OBSE se zatím k údajnému dělostřeleckému incidentu nevyjádřila. Dnes ráno na Twitteru pouze uvedla, že její pozorovatelé se v neděli již po sedmý den v řadě dostali na kontrolu do Šyrokyne. O víkendu OBSE informovala, že na tomto mariupolském předměstí je příměří dodržováno.

Lencov na Ukrajině působí ve Společném kontrolním a koordinačním středisku (JCCC), ve kterém jsou zastoupeny Moskva a Kyjev. JCCC je bilaterální iniciativou Ukrajiny a Ruska, jež pracuje souběžně s pozorovatelskou misí OBSE.

Na Donbasu boje navzdory vyhlášenému klidu zbraní neutichají. Z porušování příměří se vzájemně obviňují obě strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…