Rusové, zalezte a začněte se starat o svou chudou zemi, vyzývá Laudát z TOPky

30.03.2015 12:36

Z PROFILŮ – Doufám, že zalezou. Tak se vyjádřil poslanec TOP 09 František Laudát na adresu ruských vojáků, když odpovídal na dotaz čtenáře, kterého zajímalo, co se stane, až konvoj americké armády, který v těchto dnech projíždí českým územím, dorazí první dubnový den do kasáren v bavorském Vilsecku. Laudát také odpověděl na otázku, proč se za okupaci Československa v roce 1968 neomluvily státy, jejichž vojáci se tehdy invaze do naší země také účastnili, jako například Lotyšsko či Estonsko.

Rusové, zalezte a začněte se starat o svou chudou zemi, vyzývá Laudát z TOPky
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Čtenáře, který se podepsal jako „sydnev“ zajímalo, proč když nás v roce 1968 zabrala vojska SSSR, která kromě Rusů tvořili i Ukrajinci, Estonci či Lotyši, tak proč se dnes mluví jen o Rusku.

Podle Laudáta nikdo nepopře, že Ruská sovětská federativní socialistická republika byla hegemonem sovětského režimu. „Např. Lotyšsko bylo anektováno, Rusku nepatřila Ukrajina a většina dalších svazových republik,“ argumentoval s tím, že okupaci v roce 1968 také nevyčítáme Polákům a dalším, protože tyto země byly donuceny nás okupovat kvůli jejich tehdejším režimům. „Varšavská smlouva nebyla demokratická instituce stejně, jako všechny země míru a socialismu,“ dodal Laudát.

Celá otázka a odpověď je ZDE

Jiného čtenáře zase zajímal poslancův názor na to, proč v Česku americký konvoj vyvolává takové emoce. „Přijde mi, že u nás stále dost lidí sympatizuje s Ruskem a Putinem a z postkomunistických zemí jsme v tomto trochu raritou. Mám pravdu?“

Laudát si myslí, že po naší historické zkušenosti se socialismem a okupací v roce 1968 je ostudou, že se najdou lidé, kteří se nestydí podporovat agresivní plány země, která nás 19 roků okupovala. „Velkou vinu přičítám současným politikům vládní koalice, kteří zpochybňují naše ukotvení v NATO a pochlebují nedemokratickým režimům za planý slib ekonomické výhodnosti,“ uvedl a pokračoval: „Naštěstí pro naši důvěryhodnost, většina lidí dává našim spojencům jiné signály než naši furianti ve vládě a na Hradě.“

Poslanec se rovněž pozastavil nad úrovní našich médií. „Jestli někdo byl skeptický k jejich objektivitě, teď už musí být rovnou zděšen,“ uvedl bez bližšího upřesnění.

Z jízdy konvoje si odnáší tradiční rozpolcenost společnosti v základních otázkách. „V Polsku je vítali, opozice nebyla, v ČR na jedné straně, byť malé, přesto protesty, proti tomu naopak asi větší srdečnost jiné části obyvatel. Nechápu lidi a politiky, kteří dlouhodobě a historicky straní cizí mocnosti proti zájmům vlastní země. Země, která nás okupovala, ekonomicky nás poslala mezi rozvojové země a jejíž vliv byl spojen s diktaturou,“ dodal.

Celý text otázky a odpovědi je ZDE

Čtenáře, který se podepsal jako „cibulka“ zajímalo, co bude následovat poté, až konvoj obrněnců armády USA dorazí do svého cíle v kasárnách v bavorském Vilsecku. „Co když to Rusko vyprovokuje k nějaké násilné – obrané akci?“ obával se. „Až konvoj dorazí do Bavorska na svoji základnu, bude plnit běžné vojenské úkoly. Nevím, kdo vymyslel tento propagační návrat ze cvičení, ale lepší nápad, jak otestovat spolehlivost a důvěryhodnost lidí v jednotlivých zemích neznám. Nevím, k čemu by mělo být Rusko vyprovokováno. Samo už dávno pořádá manévry jak o život a jejich letadla i lodě provokují. Spíš doufám, že zalezou a konečně se začnou starat o svoje gigantické a chudé území. To by udělali nejlíp pro svoje lidi. Nikdo se je nechystá napadnout, tak ať nás také nechají na pokoji,“ odpověděl poslanec František Laudát.

Celý text otázky i odpovědi najdete ZDE


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…