Ruští teroristé rabují východ Ukrajiny, píše publicista. Hořel hokejový stadion

27.05.2014 13:12

Mocenské vakuum, které panuje na východě Ukrajiny, se dotýká zejména civilistů. Ti s konfliktem nemají nic společného, a přesto na něj doplácejí nejvíce. Ohrožují je zejména ruské zločinecké gangy, upozorňuje český publicista Jan Ziegler na svém blogu.

Ruští teroristé rabují východ Ukrajiny, píše publicista. Hořel hokejový stadion
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

„Problémem je, že v Doněcku panuje bezvládí a anarchie, ve městě nejsou prakticky žádné regulérní ozbrojené složky, armáda ani policie, a tak prudce vzrostla zločinnost, kterou nemá kdo řešit,“ poukazuje na nelichotivé poměry v jednom z největších ukrajinských měst.

Z nastalé situace podle Zieglera nejvíce těží ozbrojené ruské gangy, které terorizují civilní obyvatelstvo. „Jejich oběťmi jsou nejčastěji drobní živnostníci a jejich soukromý majetek, jehož rozkrádání tito bandité nazývají `znárodňování`,“ upřesňuje činnost ruských skupin.

Svoje slova dokládá i názorným příkladem. Marija bývala učitelkou, ale byla nucena svoje povolání opustit, protože se z malého učitelského platu nedokázala uživit. Před dvěma lety si založila kavárnu. A právě tu jí maskovaní ozbrojenci uloupili. Teď nemá nic. „Mluvili rusky a podle přízvuku to byli Rusové,“ popisuje zločince.

Doněck ovládají proruští aktivisté, kteří zde v květnu 2014 vyhlásili Doněckou lidovou republiku. „Je to jakýsi ilegální útvar, který nerespektuje a toleruje rozkrádání soukromého majetku svých občanů, a proto je třeba ho bezohledně zničit,“ myslí si Ziegler.

Celý text k přečtení ZDE.

Známý publicista a bloger se v minulosti rozepsal například i o vině médií na smrti Ivety Bartošové či o hospodářské strategii ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Přečte si ZDE a ZDE.

Ozbrojenci neušetřili ani hokejisty

Dnes ráno z Doněcku dorazila zpráva, že proruští aktivisté si vzali na paškál i místní hokejový svatostánek. V noci z 26. na 27. května vnikli do arény Družba, kterou vyloupili a následně zde založili požár. Podle oficiálního prohlášení klubu si odnesli kancelářskou a komunikační techniku či plazmové obrazovky. Ukradli také trezor a služební automobily.

„Cynické a drzé chování teroristů způsobilo pobouření v celém hokejovém klubu, který reprezentuje Ukrajinu v jedné z nejsilnějších lig na světě. Apelujeme na všechny, kteří ještě sympatizují s rebely terorizujícími východní Ukrajinu, aby se zamysleli, jestli pro sebe a své děti chtějí takovou budoucnost," stojí v klubovém prohlášení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…