Ruští trolové dokáží v USA ovlivnit cokoliv. Web britské levice přináší děsivá odhalení

15.10.2017 18:09

Britský levicový deník The Guardian přinesl text o tom, jak Rusové ovlivňovali přes sociální sítě Američany. Zvláště před prezidentskými volbami z roku 2016, jenže zdaleka nejen tehdy. Prý v tom pokračují dodnes. Zneužívají k tomu třeba spory kolem amerického fotbalu.

Ruští trolové dokáží v USA ovlivnit cokoliv. Web britské levice přináší děsivá odhalení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Ruští trolové se prý snaží ovlivňovat nálady ve společnosti, respektive prohlubovat názorové rozdíly ve společnosti vyzdvihováním kontroverzních témat. Snažili se o to před prezidentskými volbami v roce 2016, kdy podle Guardianu publikovali texty ve prospěch Donalda Trumpa, ale pokračují ve své činnosti i po volbách. Využívají např. spory o to, zda by měli hráči amerického fotbalu během zápasu při americké hymně stát či klečet.

45. prezident USA Donald Trump kritizoval některé hráče, kteří při hymně klečeli, dočkal se však toho, že se ke svým kolegům přidávali další a další fotbalisté. Když se s podobným chováním během zápasu setkal viceprezident Mike Pence, ze zápasu demonstrativně odešel. Těchto třenic prý ruští trolové umně využívají.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Rusové se prý snaží oslabit sociální strukturu americké společnosti tím, že poukazují na rasové problémy, spory v oblasti vyznání či příjmů. Ruští trolové se zkrátka zaměřují na všechny rozdíly, které se nabízejí ke zneužití. Nepodporují však jednu konkrétní politickou stranu. Jen na sociální síti Facebook prý vstoupili do debaty s miliony lidí a snažili se je ovlivnit coby voliče.

Rusové k tomu prý využívali velké množství falešných účtů na sociálních sítích. Skrze tyto účty se oživuje téma muslimů, prosazování práva šaría v USA či vlastenecký odpor proti nelegálním přistěhovalcům. Na paškál si berou i homosexuály, resp. celou LGBT komunitu.

„Více než 300 tisíc amerických veteránů zemřelo, protože se nedočkali odpovídající péče. Myslí si snad naši liberálové, že si uprchlíci zaslouží pomoc víc než naši veteráni?“ ptají se např. ruští trolové v USA manipulativně. Šíří také dotazy, které známe i z Česka. Ptají se také, proč by měly Spojené státy vydávat peníze na uprchlíky, když není dost peněz ani pro americké děti.

Facebook nedávno přiznal, že Rusové si nakupují reklamní prostor v opravdu velkých objemech. Jde o tisíce reklam. Rusové se prý snaží ovlivňovat názory na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, ale dokonce i ve hře Pokemon Go.

Zlatým dolem je pro ruské troly účet amerického prezidenta Trumpa, který přes sociální sít Twitter rozšířil řadu kontroverzních výroků, jež mnoha lidem hýbají žlučí.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …