Ruští turisté zahlédli na Staroměstském náměstí stánek Majdanu. Vyřešili to po svém...

28.11.2017 16:58

Na internetu koluje video, na němž je dobře vidět, jak Rusové nelibě nesou, když někdo zpochybňuje obsazení Krymu ruskou armádou a následné referendum o připojení k Rusku, které se zde uskutečnilo.

Ruští turisté zahlédli na Staroměstském náměstí stánek Majdanu. Vyřešili to po svém...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Na jaře roku 2014 neoznačení vojáci v zelených mundurech obsadili důležité pozice na ukrajinském poloostrově Krym a od té chvíle to s poloostrovem šlo z kopce. Alespoň z pohledu Ukrajinců, kterým poloostrov patřil. Ruský prezident zpočátku popíral, že by „zelení mužici“ byli Rusové, ale později to přiznal. Podobné „zelené mužiky“ dnes vidíme v samozvané Doněcké lidové republice, kde probíhá boj o moc.

Ale zpět ke Krymu. Ukrajina anexi tohoto poloostrova Ruskem nikdy neuznala. Evropská unie uvalila kvůli Krymu na Rusko sankce, které trvají dodnes, byť se prezident Miloš Zeman opakovaně zasazoval o jejich zrušení. Aktivisté Pražského Majdanu dodnes připomínají, co se podle jejich názoru na Ukrajině děje z nepravosti.

Činnost těchto aktivistů se ani trochu nelíbila několika Rusům, kteří se pustili s lidmi z Pražského Majdanu do křížku. „Krym je náš,“ vykřikovali Rusové, kteří nebyli nijak nadšení z toho, když si je lidé nahrávali na kameru. Nahrávání se snažili zabránit a strkali do aktivistů.

„26. 11. 2017 jsme na Pražském Majdanu zažili nepříjemný incident. Ke stánku přišla skupina Rusů a po krátkém slovním dohadování dva z nich vtrhli do stánku, kde vyhrožovali, že ‚Rusko je síla, když bude potřeba, uděláme tady pořádek‘. Vrhali se mi po fotoaparátu. A dozvěděli jsme se, že ‚Krymnaš‘. Všichni majdanisti jsou v pořádku,“ prozradila za aktivisty Soňa Pospíšilová na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…