Ruští umělci, kteří prchají před ruskou policií: Putin zachraňuje zemi. V Evropě je méně svobody než v Rusku

23.09.2016 12:22

Ruský avantgardní umělec Oleg Vorotnikov a jeho žena Talija Sokolová prchají před ruskou policií. Je na ně vydán mezinárodní zatykač a doma jim reálně hrozí, že by přišli o své tři děti, neboť jsou stíháni pro chuligánství a násilí proti úředním osobám. Oleg před lety založil uměleckou skupinu Vojna a kritizoval režim. Při cestách do Evropy ale přišel na to, že Vladimir Putin vlastně zachraňuje Rusko.

Ruští umělci, kteří prchají před ruskou policií: Putin zachraňuje zemi. V Evropě je méně svobody než v Rusku
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Oleg Vorotnikov s manželkou a dětmi uprchl z Ruska a pokusil se požádat o azyl v Itálii, ve Švýcarsku, Rakousku a Německu, ale nakonec možná skončí v Česku. Zadržela je naše policie, i když teď už jsou opět na svobodě a možná u nás požádají o politický azyl. Ministr spravedlnosti totiž umělce s rodinou odmítá vydat do Ruska. Informuje o tom novinářka Petra Procházková na serveru Lidovky.cz.

Stojí za připomenutí, že Vorotnikov založil uměleckou skupinu Vojna, která nešetřila kritikou režimu. V roce 2010 umělci namalovali na zdvihací most obří pohlavní úd tak, že po vztyčení mostu na něj viděli přímo z oken místní ruské tajné služby FSB. Zašli však ještě dál, když provozovali sex ve zdejším muzeu. Zatímco čin s namalovaným pohlavní údem Rusy pobavil, soulož v muzeu už vzbudila značnou kritiku.

Manželé s dětmi Rusko opustili a procestovali řadu evropských zemí. Ze starého kontinentu jsou však velmi zklamaní. „Zažili jsme obrovské zklamání, když jsme přišli do Evropy,“ přiznává Koza. „Je tady ještě méně svobody než v Rusku. Až v zahraničí jsme pochopili, že Putin dělá vše pro to, aby zachránil naši zemi,“ vysvětluje důvody kardinálního názorového obratu. Rodina měla problémy všude, kam přišla. „Nejdřív se najdou lidé, kteří nám chtějí pomoci, ale pak se to nějak pokazí...,“ charakterizuje opětovné zklamání z nepochopení pro svůj životní styl Oleg, který schvaluje připojení Krymu k Rusku, stejně jako Koza. „To, co se stalo na Ukrajině, bylo speciálně zorganizováno s cílem zničit Rusko,“ rozčiluje se Natalija.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…