Ruští vojáci od Kurska prý vědí, kdo sestřelil MH17 na Ukrajině

04.01.2016 6:53

Nizozemská prokuratura hodlá „pečlivě prostudovat“ seznam dvou desítek ruských vojáků, kteří se údajně podíleli na sestřelení malajsijského civilního boeingu z letu MH17 na východní Ukrajině. Seznam prokuratura dostala od investigativních novinářů ze skupiny Bellingcat.

Ruští vojáci od Kurska prý vědí, kdo sestřelil MH17 na Ukrajině
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Havarované letadlo, ilustrační foto

Prokuratura potvrdila, že údaje obdržela a přislíbila, že seznam „maximálně pečlivě posoudí, prověří a vyhodnotí jeho užitečnost pro vyšetřování“ neštěstí, které nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, ze dvou třetin občanů Nizozemska.

Podle Bellingcat boeing sestřelila 17. července 2014 okolo 16:20 místního času protiletadlová raketa Buk, která k východoukra­jinskému městu Snižne dorazila z hlavní bašty proruských separatistů, Doněcka. Tam prý byla převezena ještě v červnu od 53. protiletadlové raketové brigády, dislokované nedaleko Kurska v centrálním Rusku. Mezi podezřelými tak podle Bellingcat figuruje velitel brigády a jeho vojáci, kteří údajně obsluhovali odpalovací zařízení rakety Buk.

Tito vojáci pravděpodobně znají osobu, která odpálila raketu Buk na boeing, anebo je tato osoba mezi nimi, řekl nizozemské televizi NOS Eliot Higgins z Bellingcat, který sídlí v Británii a ve svých vyšetřováních vychází z otevřených zdrojů.

Bellingcat spolupracuje se skupinou vyšetřovatelů z Nizozemska, Belgie, Malajsie, Ukrajiny a Austrálie, kteří se snaží vypátrat a dopadnout viníky tragédie letu MH17.

Nizozemsko, které bylo pověřeno hlavním vyšetřováním, loni v říjnu dospělo k závěru, že civilní boeing sestřelila nad územím ovládaném proruskými separatisty raketa Buk ruské výroby. Nizozemský tým ale určoval příčinu nehody, nikoliv viníka. Kdo má být stíhán justicí, má rozhodnout v Haagu společný vyšetřovací tým pěti zemí, který pokračuje v práci i v letošním roce. Mnozí experti ale pochybují, že viníci někdy stanou před soudem.

Rusko dosavadní závěry Nizozemců odmítlo a označilo je za zaujaté a politicky motivované. Podobně zástupci východoukrajinských separatistů, stejně jako výrobce raket Buk, firma Almaz-Antej, označili nizozemskou zprávu za zkreslenou a veskrze chybnou.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…