Ruzzuřený dav křičel v Břeclavi na starostu. "Hovno dělajů!" Podívejte se

22.04.2012 20:51

VIDEO Rozzuřený dav v Břeclavi křičel na starostu Oldřicha Ryšavého. "Drž hubu, jsou to jen kecy." Vystrašení Romové prchali z Břeclavi do Brna a místní obyvatelé jim vzkazují: “Táhněte kurvy, nikdo vás tu nechce!“

Ruzzuřený dav křičel v Břeclavi na starostu. "Hovno dělajů!" Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostovi byla vyčítána nečinnost v otázce místních Romů

Tisíce lidí se v neděli sešly na podporu Petra, který byl před několika dny brutálně napaden třemi neznámými pachateli. Při napadení přišel mladík o ledvinu. Existuje důvodné podezření, že chlapce napadli Romové. To v Břeclavi vyvolalo ostrou vlnu nenávisti vůči tomuto etniku.

Starší muž křičel na starostu: Mluv nebo skončíš v Dyji

Tisíce lidí v neděli vyzývali starostu, ať zajistí bezpečí v Břeclavi: “Starosto, mluv!“ Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD) se snažil rozlícený dav uklidnit: “Nechte policii, ať dělá svou práci a co nejdřív vše vyšetří." Lidé se ale uklidnit nechtěli. Mají totiž pocit, že ne Romové, ale oni jsou obětí rasismu.

“Řeknu, že jsou černé huby a hned mě označí za rasistu. Přitom malí cikáni útočí na mé děti, kradou jim svačinu, nadávají jim do gádžů a to je v pořádku? Chci stejná práva pro všechny!“ křičel na náměstí mladý muž.

Někteří demonstrující se rozčilovali, jak situaci popisují média: “Říkají, že lidé křičí protiromská hesla například Cikáni do práce. Jestli je toto protirasistické heslo, tak to jsme to teda dopracovali,“ podotkla starší žena. Ostrá slova padala i na starostu Ryšavého. “Jestli se neprobereš, skončíš v Dyji,“ křičel například muž středního věku.

Demonstraci se pokusil k prezidentské předvolební kampani využít také předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Snažil se mezi demonstrujícími nasbírat co nejvíce podpisů na kandidátku.



Ti jej ale odmítli a přemístili se na druhý konec náměstí, aby mohli diskutovat se starostou. Podle politologa Martina Bastla Vandas nemá mnoho šancí na úspěch a ani břeclavská demonstrace na tom nic nezmění: “Situaci nevnímám tak vyhroceně, díky přístupu, který zvolily romské organizace. Okamžitě totiž vyjádřily mladíkovi podporu. Vandas nemá v celostátní politice šanci na úspěch,“ zhodnotil šance Vandase pro ParlamentníListy.cz Bastl.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: hns, ann, iše

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…