Rvačka o Křečka se přesunula jinam: Výčitky, výsměch, nadávky. Kavárna nejásá. Sledujeme

20.02.2020 13:34

Stanislav Křeček letos v květnu oslaví 82. narozeniny. Slavit však mohl už v únoru. Právě dnes vstoupil do kanceláře Veřejného ochránce práv. V pozici ombudsmana nahradí Annu Šabatovou. Demonstranti, kteří ho nechtěli vpustit do úřadu si na sociálních sítích vysloužili podporu i posměch. Publicista Štěpán Kotrba demonstranty okřikl. Velmi vulgárně.

Rvačka o Křečka se přesunula jinam:  Výčitky, výsměch, nadávky. Kavárna nejásá. Sledujeme
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Stanislav Křeček převzal po Anně Šabatové úřad ombudsmana. Několik aktivistů se snažilo Křečkovi zabránit ve vstupu do úřadu. Protestní akci před pár dny svolal Jakub Patočka z Deníku Referendum, podle něhož nastal čas projevit občanskou neposlušnost.  

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí

Vedle odpůrců Stanislava Křečka před úřad dorazili i jeho podporovatelé a sám Křeček nad počínáním demonstrantů kroutil hlavu.

„Já jsem byl překvapen a jsem trošku zmaten, z jakého důvodu se toto děje. Přece ten Veřejný ochránce práv nevydává žádné rozhodnutí, nerozhoduje o ničem. Byl zvolen Parlamentem, který vzešel ze svobodných voleb. Čili dneska blokujeme ombudsmana, zítra blokujeme Sněmovnu a pozítří třeba Pražský hrad a prezidenta,“ varoval před těmito trendy ombudsman.

Na sociálních sítích si odpůrci Stanislava Křečka vysloužili podporu. Aktivista Tomasz Peszynski jim poděkoval. Lidé si s sebou přinesli transparenty s hesly „Křeček ombudsmanem, kozel zahradníkem“, „Bílej Křeček jede tmou“ nebo „Stát, který nechrání práva svých menšin, je na cestě k fašismu“.

Tomasz Peszynski o Stanislavu Křečkovi

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32329 lidí

Ale i posměch.

Komentátor a kandidát do Rady ČT Martin Schmarcz na sociální síti poznamenal, že vyrobit z Křečka hrdinu současnosti chtělo kus práce a aktivisté dokázali, že to dokážou, a postarali se o to, aby Křeček vypadal jako demokraticky zvolený hrdina.

„Vyrobit z Křečka hrdinu naší doby, to chtělo hodně úsilí a fištrónu. Gratulace všem aktivistům, co se o to zasloužili...“ podotkl ironicky Schmarcz.

Martin Schmarcz o Stanislavu Křečkovi

Publicista Čestmír Strakatý vzkázal demonstrantům, že jejich chování nelze ospravedlnit.

„Stanislav Křeček jde první den do práce. Úřad ombudsmana jako další fronta kulturní války. Tohle chování neospravedlňuje nic. Důležité věci se neřeší, bojuje se o identitární kraviny. Posilují oba (všechny) extrémy. Prohráváme všichni,“ varoval Strakatý.

Čestmír Strakatý o Stanislavu Křečkovi

O slovo se přihlásil i aktivista Jaroslav Miko, který usiloval o přijetí dětkých syrských uprchlíků v Česku.

„To, že prohráváme všichni, je pravdou, ale mlčet a dělat, že takováto volba je v souvislosti s významem té funkce v pořádku, by bylo chybou Podíleli bychom se tou apatií na té normalizaci toho negativního v nás,“ upozornil Miko.

Jaroslav Miko o Stanislavu Křečkovi

Právníka Tomáše Tyla zaujal právě transparent „Bílej Křeček jede tmou“.

„Musím říct, že nápis ‚Bílej křeček jede tmou‘" byl jako dost dobrej, protože jestli to správně chápu, tak by měl černej křeček jet mlhou (nebo co je opakem tohoto blábolu?!), ale ta logika ‚ochránce ‚utlačované‘ většiny nechceme‘... to je fakt soda!“ konstatoval Tyl.

Sluší se připomenout, že transparent odkazoval na píseň kontroverzní kapely Orlík, v jejímž čele stál Daniel Landa, ve které zní, „bílý jezdec jede tmou, bílý meč má nad hlavou, jede cvalem s touhou svou, jede smutnou Evropou“. Písnička byla oblíbená především u stoupenců krajní pravice a hnutí skinhead.

Známý český odpůrce islámu v Česku policistům doporučoval, aby proti demonstrantům použili gumové projektily a zařídili tak Křečkovi volný průchod do kanceláře.

Martin Konvička o Stanislavu Křečkovi

Poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová demonstrantům také vyčinila. Za „nebezpečný aktivismus“.

„To, co se dnes stalo před úřadem Veřejného ochránce práv, odsuzuji. Stanislav Křeček se nestal ombudsmanem z vlastní vůle, ale z vůle volených zástupců lidu. Snaha neumožnit mu přístup do úřadu, a tím mu bránit ve výkonu funkce není občanská iniciativa, ale nebezpečný aktivismus,“ uvedla poslankyně ANO.  

Barbora Kořanová o Stanislavu Křečkovi

Její kolega Patrik Nacher zvolený taktéž za hnutí ANO vyjádřil naději, že jednou budou demonstranti ctít výsledky voleb.

„Myslím, že je to vlastně v pořádku. Aspoň ti ‚správní‘ demokraté dávají návod do budoucna, jak se také chovat v případě, že se někomu nebude líbit výsledek volby. Jen doufám, že pak nebudou řvát něco o nerespektu k demokracii. Princip dvojího metru...“ upozornil Nacher.

Matrik Nacher o Stabislavu Křečkovi

Europoslanec Luděk Niedermayer už před pár dny upozornil, že tady nešlo ani tak o Stanislava Křečka, jako spíše o to, jak se Česká republika mění.

„Pan Stanislav Křeček to občas se svými výroky poněkud přehnal. Ale o to vůbec nejde. Dnes se hraje o to, co z naší země pan premiér, jeho věrní poslanci a jejich otevření či skrytí koaliční partneři chtějí udělat. Mám vztek a je mi z toho moc smutno,“ napsal.

Luděk Niedermayer o Stanislavu Křečkovi

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl se demonstrantům vysmál, když připomněl přešlap Anny Šabatové z roku 2007, když třicetiletou Barboru Škrlovou považovala za dívku Aničku, které je třeba pomoct, a bojovala za její práva. Nakonec byla Barbora Škrlová jednou z odsouzených v případu týrání malého chlapce.
„Brněnský spolek poručníků Barbory Škrlové žádal před úřadem ombudsmana o příspěvek na péči o nezletilou osobu,“ napsal k tomu Plesl.

Jaroslav Plesl o Stanislavu Křečkovi

Publicista Štěpán Kotrba demonstrantům rovnou vynadal, nikoli poprvé sáhl na sociální síti k silnému vulgarismu. „Proč mě, vy kurvy levý, nutíte, abych tleskal policajtům?“ zeptal se.

Štěpán Kotrba o Stanislavu Křečkovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…