Rvačka o vládní křesla: Lidovci by chtěli vnitro. Jenže...

02.12.2013 8:00

Lidovci dnes budou jednat s ČSSD a ANO o budoucí vládě. Podle Zuzany Roithové by KDU-ČSL v připravované vládě měla získat tři křesla a z toho jedno by mělo být silové ministerstvo. Místopředsedkyně lidovců Lidovým novinám řekla, že jejich dlouhodobým zájmem je vnitro. Deník Právo píše, že ANO zase projevuje zájem o ministerstva dopravy a místního rozvoje.

Rvačka o vládní křesla: Lidovci by chtěli vnitro. Jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyšla kniha o kandidátce na prezidenta Zuzaně Roithové. Jejím kmotrem byl Michal Horáček

Pokud se prý nezredukuje počet křesel ve vládě, měla by KDU-ČSL mít tři ministerstva. LN názor potvrdila místopředsedkyně lidovců Zuzana Roithová. Podle ní je jednoznačné, že by měli obsadit jeden silový resort. „Silové ministerstvo považuji za samozřejmost, kterou budu prosazovat,“ řekla Roithová. Podle LN s požadavkem souhlasí i předseda strany Pavel Bělobrádek.

„Můj osobní názor je, že dlouhodobě usilujeme o změny ve státní správě. Máme v této oblasti odborníky. Umím si proto snáze představit především Ministerstvo vnitra,“ uvedla Roithová na otázku, zda lidovci chtějí Ministerstvo vnitra, nebo obrany.

Po financích druhý nejdůležitější resort prý bude pro lidovce obtížné získat, protože předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka jej už nebude chtít „pustit“. LN píší, že Roithová jméno kandidáta lidovců na ministra vnitra neprozradila.  V oblasti státní správy ale straně pomáhá Ondřej Závodský, který za lidovce do sněmovny kandidoval jako nezávislý, spekulují LN o jednom jménu.

ANO chce ministerstva, kde může ukázat, jak se šetří

„Naši lidé by chtěli ukázat, že jde na ministerstvech reálně šetřit, a k tomu se hodí kromě financí právě doprava, místní rozvoj a životní prostředí,“ řekl Právu zdroj blízký Andreji Babišovi. V souvislosti s ANO se také mluví o obraně a spravedlnosti.

„Je nám jasné, že vnitro a zahraničí ČSSD nepustí. Resorty zemědělství a průmyslu a obchodu ANO nechce kvůli možným střetům zájmů,“ doplnil zdroj. Právo zdůrazňuje, že právě na ministerstvech, které chce získat ANO, se točí miliardy.

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…