Ryba smrdí od hlavy. Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda v televizi objasnil, proč opozice hlasovala proti celé koalici

23.10.2015 23:15

Hostem pátečního pořadu Události, komentáře byli Jan Wolf (KDU-ČSL), bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) a Václav Novotný (TOP 09), kteří hovořili o nejčerstvější krizi na pražské radnici, po které čtyři radní v čele hlavního města skončili.

Ryba smrdí od hlavy. Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda v televizi objasnil, proč opozice hlasovala proti celé koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

"Myslím, že se až tak moc nestalo, pouze kolegové z ČSSD a hnutí ANO moc dobře nepochopili kolegu Stropnického, který chtěl pro Prahu zcela určitě to nejlepší," udivil hned na začátku moderátora jeden z členů bývalé koalice Jan Wolf. "Chyba se stala dnes ráno, kdy opozice podle svého nároku testovala důvěřivost, jak na tom jsou koaliční poslanci. U tohoto hodnocení byla porušena smlouva a kvůli některým koaličním partnerům tak koalice přestala fungovat. Neznamená to ale, že se v budoucnosti nemůžeme opět potkat u stolu a pokračovat. Také to tak ale být nemusí," mlžil Wolf, který poznamenal, že jeho strana není momentálně úplně na tahu v jednání, kvůli tomu, že skončila ve volbách až třetí.

To Václav Novotný z opoziční TOP 09 byl upřímnější. "Byli bychom ochotni spolupracovat, se všemi, kromě KSČM," řekl v televizi zástupce opozice s tím, že po konci koalice začala neformální jednání o nové koalici už od rána. "Pokud se neobnoví nová koalice, což by ale bylo nedůvěryhodné, neobejde se nová koalice bez TOP 09," řekl s tím, že kromě rozloženého Babišova pražského hnutí je TOP 09 nejpočetnější strana co se týče zastupitelů.

Podle někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobody se další opoziční strana ODS dívá na krizi zcela jinak. Radnice je nefunkční pohozené dítě. "Nefunguje to, Praha je zcela zastavena, magistrát a nic nefunguje a my chceme, aby magistrát začal fungovat. Aby se nechoval jako brouk," řekl Svoboda stanovisko své strany s tím, že do žádné koalice v takovéto podobě nepůjde, protože mu údajně nejde o moc.

"My jsme hlasovali pro odvolání celé rady, protože se držíme rčení 'ryba smrdí od hlavy'," sdělil v pořadu Svoboda posléze s tím, že se hlasovalo o všech členech, protože je za chyby radnice zodpovědný celý celek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …